
Marosmenti halleves
Hozzvalk: 3 kg tbbfle hal s halfej, 2 kg hal egszben, 2 fej vrshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zldpaprika, 3 fehrrpa, 2 evkanl zsr vagy olaj, 1 kg burgonya, bazsalikom, sfrny, petrezselyemzldje, laska tszta, 1 srgarpa, 1 kiskanl szemes bors, 1 zellergykr.
Elksztse: Bogrcsban, olajon finomra vgott vrshagymt szkre pirtunk, majd borsot tesznk bele, s 2 liter vzzel feleresztve felforraljuk. Amikor felforrt, belvetjk az apr halakat s a halfejeket, a paradicsomot, zldpaprikt, zellert s a rpkat, s kevers nlkl, de tbbszri rzogatssal s forgatssal egy ra hosszat fzzk. ttrjk, s hagyjuk lelepedni. A levest letiszttjuk, befszerezzk, bven sfrnyozzuk, tzn meglobbantjuk s beletesszk a halszeleteket, a kockra vgott pitykt s a finomra vgott petrezselymet. Fzzk, mg a burgonya s a hal megpuhul.
Megjegyzs: Laskval helyettesthetjk a pitykt. Ha azonban burgonyval ksztjk, azt mindig akkora kockkra vgjuk fel, hogy a hallal egy idben puhuljon t.
Halszl halszosan
Hozzvalk: 1 kg hal, 2 fej hagyma, paprika, s, cseresznyepaprika.
Elksztse: A halat megtiszttom, felszeletelem s osztlyozom. A bogrcs aljra teszem az aprra vgott hagymt, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejre jn a halszelet. Szom, paprikzom s felntm vzzel. 35-40 percnyi ers forrals utn tlalhat.
Halszl 1
Hozzvalk: 2 kg l ponty, 150 g zldpaprika, 250 g vrshagyma, 70 g friss paradicsom, s, 30 g fszerpaprika.
Elksztse: Elszr alaplevet ksztnk, melyhez legmegfelelbb a friss - lehetleg nem fagyasztott - ponty feje, gerince, uszonyai, bre, de elkszthet aprbb, kevsb rtkes halbl is, melyeket hagymval, sval, esetleg zldpaprika s paradicsom hozzadsval 2 liter vzben kb. 1-2 rn t, fzzk. A halat lepikkelyezzk, kibelezzk, gondosan gyelve az epehlyagra, mert ha kifakad, lvezhetetlen lehet. A halhst gerinccsont kt oldalrl lefejtjk s a kt filrl a brt esetleg levgjuk. Ha a fil vastagabb rszt egy nagyon les, vkony pengj kssel millimterenknt bevagdossuk, halszeleteink gyakorlatilag szlkamentesek lesznek. Filket ezutn ktujjnyi szles szeletekre vgjuk, a bontskor nyert ikrval s tejjel egytt gyengn beszzuk, s a htszekrnybe tesszk. Kzben elksztjk a ponty megmaradt csontozatbl a fent emltett hal alaplevet. Ha ez ksz, leszrjk, a megftt anyagot a szrn jl tnyomkodjuk. A l srbb, zletesebb lesz, ha a ftt anyagot t is passzrozzuk. Az gy nyert halprt a lhez keverjk, s ha forrni kezd, belehintjk a fszerpaprikt. Ebben az alaplben - melyet akr az elz nap is elkszthetnk- tlals eltt a sznhst kb. 10 percig fzzk. A magyar pontyok hlsak, ha egy elegns, sima, lgy, magyar fehrborral bltik le ket.
Halszl 2
Hozzvalk: 1 kzepes ponty (kb. 1,5 kg), 2 nagy fej vrshagyma, 2 zldpaprika (aki szereti az erset, ers paprikt is tehet bele), 2 paradicsom, 1 evkanl pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott evkanl s.
Elksztse: A halat megtiszttom, szeletekre vgom. A fejbl, az uszonyokbl, valamint a filzs (szlktlants) vagy szeletels utn kikerl csontokbl, lees apr haldarabkkbl ksztem a halszl alaplevt, a halszeleteket pedig a levesbe teszem. A hagymt megtiszttom, s karikra vgom. A fokhagymt finomra aprtom. Nagy fazk aljra teszem a vrshagymt s a fokhagymt, majd rhelyezem a halaprlkot s a csontokat. 1 csapott evkanl st s pirospaprikt szrok r, ezutn az egyik zldpaprikt belekarikzom. Rntk b ktliternyi vizet s felforralom. Ers lngon fzm legalbb msfl rn keresztl, de nem kell mellette llni. 15 perccel a fzsi id letelte eltt belerakom a felvgott paradicsomokat. Kzben a halszeletek mindkt oldalt megszom. A levet finom szitn leszrm, s a szitn fennakad csontot-halhst tpasszrozom. Az gy nyert sr hallevet megfelel nagysg fazkba ntm. Felforralom, s a mr forrsban lv levesbe vatosan beleengedem a halszeleteket. Kevers nlkl, nagyon kis lngon 10 percig fzm, vgl a megmaradt zldpaprikt vkony karikra vgom, s az utols pillanatban beleteszem.
Halszl 3
Hozzvalk: 4 szemlyre: 2 kg-os ponty, 1 kg keszeg, 2 nagy fej hagyma, 2 db zldpaprika, 1 kis paradicsom, 2 cseresznyepaprika, 1 kk. des pirospaprika, 1 kk. s
Elksztse: A halakat jl megtiszttjuk. gyeljnk ara, hogy a ponty fejbl kivegyk az n. keserfogat. Ezutn a ponty fejt s valamennyi keszeget kt liter hideg vzben elkezdjk lass tzn fzni, mert csak gy olvad ki a csontok enyvanyaga. Amikor az gy kszl alapl mr tejszn lesz, hozzadjuk a megtiszttott, karikra vgott hagymt. Msfl ra mlva levesszk a tzrl, tszrjk. Az gy nyert, tszrt alaplevet visszatesszk a tzre, s ers lngon felforraljuk. Amikor forr, beletesszk az elzleg beszott halszeleteket. Tizent percnyi fzs utn hozzadjuk a pirospaprikt, s mg t percig fzzk. A halszeleteket laptkanllal vesszk ki az ednybl. Az elkszlt levet megkstoljuk, ha szksges, megszzuk. (tlalskor a cseresznyepaprikt felszeletelve, kln kell knlni, hogy a levest mindenki tetszse szerint zesthesse.)
Korhelyhalszl
Hozzvalk: 1 kg hal, 5 dkg zsr, 3 fej hagyma, 15 dkg srgarpa, 15 dkg gykr, 1 zeller, 1 ek paprika, s, 1 pohr tejfl, 1 tojs srgja, ecet, 1 babrlevl, 1 kk. kristlycukor, kenyr
Elksztse: A bogrcsban felhevtem a zsrt, a hagymt aprra vgom, s a zsrban megpirtom, meghintem a paprikval, s felengedem kb. 3 liternyi vzzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat s hromnegyed rn t idnknt rzogatva fzm. ttrm, leszrm, szom, s a lben megfzm a cskokra vgott zldsgeket. Beleteszek egy babrlevelet, egy kanl ecetet s egy kvskanl cukrot. A zldsgek puhulsakor behabarom a tejfllel elkevert tojssrgval, s mg 5 percet rotyogtatom. Pirtott zsemlekockkkal tlalom. |