Sörtésztás harcsafilé
XXVI. Országos Halfőző Verseny első helyezettjének Nagy Gábornak (Délborsodi Halászati és Juhászati Szövetkezet, Gelej) remeke
Hozzávalók:
1 kg harcsafilé
2 tojás
0,5 l sör
0,5 kg liszt
só
olaj a sütéshez
A harcsa filét vékony csíkokra vágjuk, enyhén megsózzuk és min. 15 percig állni hagyjuk.
A lisztet, a tojást és egy csipetnyi sót összekeverünk, majd palacsintatészta sűrűségűre hígítjuk sörrel. Az így elkészített sörtésztába mártott harcsaszeleteket bő, forró olajban kisütjük.
Hasábburgonyával és tartármártással tálaljuk.
Harcsaszeletek citromos vajjal
Hozzávalók:
80 dkg harcsa színhús
8 dkg vaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál zöldpetrezselyem
só, őrölt fehér bors
Tűzálló tálban a vajat 1 perc alatt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, az őrölt fehér borsot, sózzuk, majd belehelyezzük a harcsa szeleteket. Lefedve 4-5 percig sütjük. Átforgatjuk a halakat, majd még két percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.
Harcsapaprikás
Hozzávalók:
70 dkg harcsafilé
15 dkg vöröshagyma
5 dkg zsír vagy olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 dl tejföl
2 dl tejszín
2 dkg liszt
5 adag galuska vagy sós burgonya
só, fűszerpaprika
Mély jénai tálban zsírt olvasztunk, benne finomra vágott vöröshagymát párolunk 3-3,5 percig a mikrósütőben, közben egyszer - kétszer megkeverjük. Fűszerpaprikával elkeverjük, beletesszük az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, erre a tejföllel, tejszínnel elkevert lisztet, és további kevergetés mellett 3-4,5 percig forraljuk. Végül hozzáadjuk a besózott, felszeletelt halat, és 6-8 percig pároljuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.
Káposztás harcsa
Hozzávalók:
80 dkg harcsa filé
80 dkg savanyú káposzta
2 csokor friss kapor
5 dkg zsír
10 dkg füstölt szalonna
3 dl tejföl
4 dkg reszelt sajt
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
só, törött bors, fűszerpaprika
Mély jénai tálba helyezzük a jól kimosott savanyú káposztát, annyi vízzel felöntjük, amely éppen ellepi. Mikrohullámú berendezésben 15-18 percig főzzük. Amikor a káposzta már puha, leszűrjük.
Jénaiban zsírt és apró kockára vágott füstölt szalonnát 4-5 percig pirítunk, hozzáadjuk a szeletelt hagymát és a zöldpaprikát, 3-3,5 percig tovább pároljuk. Mély jénai tál aljára helyezzük a káposzta kétharmadát, erre az előkészített halat, a szalonnát, majd a káposzta fennmaradó részét. Finomra vágott kaporral elkevert tejföllel leöntjük, pirospaprikával, reszelt sajttal meghintjük. A mikróban középerősségen 6-8 percig pároljuk. Forrón tálaljuk.
Tejfölös harcsafilé
Hozzávalók:
80 dkg harcsa színhús
8 dkg vaj
5 dl tejföl
1 csokor petrezselyem zöldje
5 dkg kapribogyó
5 adag vajas burgonya
só, törött bors
A harcsafilét felszeleteljük. Jénai tálat kivajazzuk, belehelyezzük a szeletelt harcsafilét. Sóval, törött borssal meghintjük, és mikróban 8-9 percig hevítjük, közben megfordítjuk, ügyelve, hogy a halszeletek el ne töredezzenek. Tejföllel leöntjük, kaprival, finomra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk, a mikróban további 4-4,5 percig pároljuk. Vajas burgonyával tálaljuk.
Harcsa savanyú káposztával
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
2 evőkanál libazsír
1 kg harcsa
5 dkg vaj
2 dl tejföl
só, bors
gyömbér
tárkonyecet
A vagdalt savanyú káposztát libazsírban félig megpároljuk, majd tepsibe tesszük, megszórjuk kevés gyömbérrel, sózzuk. Ráhelyezzük a megtisztított, hosszú szeletekre filézett, tárkonyecettel bedörzsölt, besózott és megborsozott harcsát. Tetejére vajdarabkákat teszünk, és a sütőbe toljuk. Ha megsült, ráöntünk 2 dl tejfölt és pár percig újra sütőbe tesszük.
Megjegyzés: pontyból ugyanígy készíthető. Ez a recept határozottan kínai hatásra vall.
Tűzdelt harcsa szászosan
Hozzávalók:
3-4 kg közepes harcsa
2 fej vöröshagyma
só, bors
zöldpetrezselyem
30 dkg füstölt szalonna
5 dl fehér savanyúbor
60 dkg paradicsom
A megtisztított harcsát megtűzdeljük szalonnával, besózzuk és állni hagyjuk. A tepsi fenekét kibéleljük szalonnaszeletekkel, beletesszük a halat és a karikára vágott hagymát, a paradicsomot, majd megborsozva a forró sütőbe tesszük. A halat időnként meglocsoljuk borral és saját levével. Ha kész tálra tesszük, apróra vágott petrezselyemzöldjével megszórjuk és leszűrt levével tálaljuk. |