
Slt pisztrng
Hozzvalk:
2 nagy vagy 4 kisebb pisztrng
2 dl citroml
s, bors, pirospaprika
1 evkanl liszt
1 zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 evkanl vaj vagy margarin
A konyhaksz pisztrngok belsejt locsoljuk meg citromlvel, a hal oldalait vgjuk be. S, bors, pirospaprika, liszt keverkvel drzsljk be a halakat. A zsemlt felezzk el s a lapos felvel, lefel helyezzk egy tzll tlba. A fl zsemlkre ltessk fel a halat. Ha a zsemle tl nagy lenne, akkor vgjuk kisebbre. A bevgsokba tzznk fokhagyma szeletkket. A halra helyezzk el a vajdarabkkat s sssk letakarva 15 percig. Pihentessk 3 percig. Petrezselymes vagy majonzes burgonyval tlaljuk. Ezt az elksztsi mdot ms kis halak esetben is alkalmazhatjuk.
Kapros pisztrng
Hozzvalk:
4 db pisztrng
0,5 dl szraz fehrbor
6 dkg vaj
1 evkanl kapor
1 evkanl citroml
A pisztrngot megmossuk, megszrtjuk, kvl- bell megszzuk, majd beirdaljuk. Lapos tzll tlban 1 perc alatt megolvasztjuk a vajat, hozzadjuk a finomra vgott kaprot, a citromlevet, a fehrbort, s 1 percig melegtjk. Hozzadjuk a pisztrngot, meglocsoljuk vajjal, 5-6 percig stjk, flidben megforgatjuk, meglocsoljuk.
Pisztrng kkre fzve
Hozzvalk:
4 db pisztrng
4 dkg vaj,
ecet (10 %-os)
s
A megtiszttott pisztrngokat nhny percre ecetbe ztatjuk, majd megszzuk. Mly tzll tlba 3 dl vizet ntnk s belerakjuk a szott pisztrngokat. Aztn 6-8 perc alatt puhra fzzk, flidben megforgatjuk.
Tlalskor a halakat olvasztott vajjal meglocsoljuk. Kretnek vajas, petrezselymes burgonyt adunk.
Slt pisztrng fokhagymamrtssal
Hozzvalk
3 szp pisztrng (kb. 75 dkg darabonknt)
2 evkanl liszt
olaj
1 fej fokhagyma
trkonyecet
s, bors
2 fej vrshagyma
1 citrom
A megtiszttott, kicsontozott, tenyrnyi nagysgra szeletelt halat citrom levvel bedrzsljk. Enyhn megszva 1 rn t llni hagyjuk. Akkor kevske borssal meghintjk, s lisztbe mrtva b, forr olajban megstjk. 1 fej megtiszttott fokhagymt mozsrban sszetrnk, majd csuporban, kevs trkony ecettel s sval, 1 kiskanl reszelt vrshagymval jl sszekeverjk, ezt adjuk fel a hal mell mint zeltt, s hjban ftt apr burgonyt mint kretet. Megjegyzs: klnsen a fehr hs, s nem zsros halak kszthetk ily mdon.
Kvn slt pisztrng
Igen lvezetes a kvn slt pisztrng is. A halakat megtiszttjuk, flbehastjuk, de nem szzuk meg. Nagy, lapos kveket megmossuk, s egymsra tesznk, majd tzet rakunk fljk. Egy csupor vzbe st, felaprtott fstlt szalonnt, pirospaprikt tesznk, felforraljuk, majd flretesszk. Ha a kvek elg forrak, a parazsat flrehzzuk. A kveket elrendezzk s leseperjk, majd egy kis szalonnadarabkval megdrzsljk, hogy a hal ne sljn a khz. A halszeleteket a forr kvekre fektetve stjk meg. Ha ksz, falatonknt a meleg papriks lbe mrtogatva zleljk. A beszott pisztrngot vajjal meglocsolva stbe tesszk, s ha flig ksz, tejfllel s fehrborral meglocsolva kszre proljuk. Megjegyzs: Ms hegyi folybeli halakat is elkszthetnk ilyen mdon. A kvn slt pisztrng kedvenc csemegje a sebes-krsi pisztrnghorgszoknak.
|