Tejfölös tormás csukafilé
Hozzávalók:
80 dkg csukafilé
4 dl fejföl
6 dkg vaj
1 db citrom leve
8 dkg reszelt torma
5 adag sós burgonya
só, törött bors
A csukafiléket gondosan és gazdagon beirdaljuk, szeleteljük. Jénai tálat vajjal kikenünk, ebbe helyezzük az előkészített csuka szeleteket. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük, a mikrohullámú berendezésben 6-8 percig pároljuk. A készülékből kivéve, reszelt tormával megszórjuk, tejföllel meglocsoljuk, további 4-5 percig készre pároljuk. Sós burgonyával tálaljuk.
Máramarosi töltött csuka
Hozzávalók:
2 db 2 kg hal
2 zsemle
1 csésze tej
5 dkg vaj
2-3 db velős csont
3 evőkanál reszelt sajt
15 dkg gomba
1 kávéskanál csombor
2 tojássárgája
só, bors
2 babérlevél
2 csésze olaj
2 citrom
2 dl savanykás fehérbor
2 teáskanál gyömbér
A halakat megtisztítjuk, uszonyaikat (a farkúszót kivéve) kimetsszük, de a fejét rajta hagyjuk. A hasüreget megtöltjük a tejbe áztatott megtört zsemlyéből, vajból, csontvelőből, reszelt sajtból, a vajon megfuttatott és apróra vágott gombából, pár tojássárgájából, sóval, borssal, csomborral, gyömbérrel kevert töltelékkel, majd a hasát bevarrjuk vagy összetűzzük.
A halakat olajozott tepsibe fektetjük, citromszeletekkel, babérlevéllel leborítva, s a sütőben kb. 30 percig sütjük. Közben olajjal, borral és saját levével öntözgetjük.
Megjegyzés: Más halfajból is pl. sovány ponty, harcsa, kecsege stb. készíthető. A zsidó konyha igen kedvelt, ünnepi étele.
|