![http://www.diningguide.hu/_Images/recept/000004145_amur2.jpg.jpg_biga.jpg](http://www.diningguide.hu/_Images/recept/000004145_amur2.jpg.jpg_biga.jpg)
Halleves alfldiesen amurbl
Hozzvalk:
1 kg hal
20 dkg vrshagyma
10 dkg zsr
6 dkg liszt
30 dkg burgonya
10 dkg zldpaprika
15 dkg piros paradicsom vagy ennek megfelel mennyisg lecskonzerv
2 dkg pirospaprika
5 g trtt bors
A halat ktujjnyi szles darabokra vgjuk. Sval bedrzsljk s egy rn t llni hagyjuk. Ngyliteres lbasban zsron az aprra vgott hagymt szalmasrgra fonnyasztjuk, majd rntjk a lisztet. Jl elkeverjk s nhny perc mlva rszrjuk a piros paprikt, a burgonyt s vzzel feleresztjk. Ezutn beletesszk a darabokra vgott zldpaprikt, paradicsomot s a feldarabolt halat. Mire a zldsgfle megpuhul, a hal is megf. Forrn tlaljuk.
Amurleves mrtssal
Hozzvalk:
1 kg hal
2 liter hsl
1 dl tolaj
10 dkg vrshagyma
5 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa
5 g trtt bors
3 db babrlevl
1 db citrom leve
5 dl vrs bor
1 dkg cukor
s kret.
A halat ktujjnyi szles szeletekre vgjuk s egy ra hosszig sban llni hagyjuk, majd ers hslben puhra fzzk. Ezutn az ednybe tolajat, lisztet, zsemlemorzst, borsot, hagymt, babrlevelet tesznk, egy citrom levt, vrs bort ntnk r, kvskanlnyi cukrot szrunk bele s mrtssrsgre fzve a halra tltjk. Makarnival tlaljuk.
Savany halleves busbl vagy amurbl
Hozzvalk:
1 kg hal
20 dkg vrshagyma
15 dkg srgarpa
10 dkg petrezselyemgykr
3 db babrlevl
5 gr fekete bors
5 dkg zsr
6 dkg liszt
2 dl tejfl
2 tojssrgja
ecet
1 db citrom leve
s s zsemlekocka
A megtiszttott halat feldaraboljuk, irdaljuk, sval bedrzsljk, s llni hagyjuk. A megtiszttott srgarpt, petrezselyemgykeret, babrlevelet, borsot 3 liternyi vzben fzni kezdjk s megszzuk. Amikor a zldsg mr puhulni kezd, beletesszk a megtiszttott s feldarabolt halat. 20 percig tart lass fzs utn leszrjk a levt s kiszedjk a hal csontjait. A ftt zldsget passzroz gpen tnyomjuk. Az gy nyert ppet a hal hsval egytt visszatesszk a levesbe. Egy kis serpenyben zsron barna mrtst ksztnk, a leveshez ntjk, s jra felforraljuk, majd a tojssrgjt - tejfellel elkeverve - a levesbe habarjuk. Ecettel vagy citrommal zestjk, vajon pirtott zsemlekockkkal tlaljuk.
Busa tejflsen
Hozzvalk:
1 kg busa
5 dkg liszt
3 g trtt bors
4 dl tejfl
25 dkg gomba
petrezselyem zldje
10 dkg hagyma
2 dl fehrbor
s s kret
A megtiszttott, beirdalt, feldarabolt szeleteket beszzuk, s egy ra hosszig llni hagyjuk, majd a szeleteket tzll ednybe helyezzk. Rszrjuk a finomra vgott hagymt, a trtt borsot s a petrezselyem zldjt. A szeletekre vgott gombval elkevert fehrbort is rntjk. Az gy elksztett halat forr stben kzepes tzn proljuk. Amikor megpuhult, rntjk a liszttel elkevert tejflt, jra felforraljuk, s prolt rizzsel tlaljuk.
Gombs amur, busa
Hozzvalk:
1 kg hal
15 dkg gomba
3 dkg vaj
2 dkg liszt
petrezselyem
2 dl tejfl vagy tejszn
3 dl fehrbor
hagyma, s
A filzett, beszott halszeleteket zomncos lbasba helyezzk, s a rnttt 3 dl borban puhra fzzk. Egy msik ednyben a fej- s gerincrszeket fzzk meg, sval s kis fej vrshagymval egsz rvid lre. Ezt a levest szrn keresztl borban ftt halra ntjk, s mg 10 percig fzzk. A megftt halszeleteket lapos kiszed kanllal jnai tlba helyezzk. A felszeletelt, megmosott gombt a kiftt hal levben elkeverjk, s hozzntve a gombs hallhez sr mrtss fzzk. A mrtst a halszeletekre ntjk, reszelt sajttal megszrjuk, stbe helyezzk, majd forrn tlaljuk.
Torms trval tlttt amur
Hozzvalk:
1 kg amur
1/4 kg tr
2 zsemle
2 tojs
1 ppozott kvskanl s
bors
2 dkg zselatin
1/2 csokor metlhagyma
5 dkg ecetes torma
2 citrom
15 dkg vegyes zldsg
kis fej vrshagyma
2 babrlevl
3 dl trkonyecet
50 dkg franciasalta
5 dkg aszpik
1/2 fej salta
10 dkg paradicsom
Az amurt kifilzzk, beszzuk, citromlvel bedrzsljk. Az ttrt trbl, ztatott, kifacsart, sszemorzsolt zsemlkbl, tormbl, a tojsokbl, fszerekkel elksztjk a tltelket. Megtltjk vele az amurt, sszegngyljk s celofnba csavarjuk. Annyi lben, hogy elfedje, 30 percig lassan fzzk. Levben kihtjk, s a htbe tesszk. Franciasalta- alapra fektetve, felszeletelve tlaljuk. Friss saltval, paradicsommal dsztjk, aszpikkal fnyezzk.
Aszpik ksztse: 2 dl vzbe kevs st, babrlevelet, 2 csapott evkanl telzestt tesznk, felforraljuk, s ebben fzzk meg a zselatint. Sr ruhn tszrjk, s addig hagyjuk hlni, amg olaj srsg nem lesz. Ekkor alkalmas a fnyezsre.
Busa hziasszony mdra
Hozzvalk:
1 kg hal
3 dl tejfl
15 dkg fstlt szalonna
3 dl hsleves
10 dkg vrshagyma
5 g paprika
5 g trtt bors
A megtiszttott halat feldaraboljuk, irdaljuk, sval bedrzsljk s egy rt llni hagyjuk. Vizet forralunk, megszzuk. Amikor forr, belerakjuk a haldarabokat, s 35 percig fzzk. 15 dkg aprra vgott fstlt szalonnt s nagy fej reszelt vrshagymt srgra pirtunk. Kshegynyi paprikt s borsot szrunk r, ebbe rakjuk a halszeleteket. Merkanlnyi hslevet ntnk r, felforraljuk. Tejflt kevernk hozz, s jra felforraljuk.
Paradicsomos busa
Hozzvalk:
1 kg hal
citroml
2 evkanl olaj
4 gerezd fokhagyma
50 dkg paradicsom
1 gacska rozmaring
1 kis pohr fehrbor
s
dinyi zsr
5 dkg vaj
A halszeleteket megntzzk citromlvel, egy ra hosszig llni hagyjuk, majd lecspgtetjk s zsrral kikent tzll tlra rakjuk. Lentjk a kvetkez mrtssal: a megforrstott olajba beletesszk a trt fokhagymt, a karikra vgott paradicsomot, fszerekkel zestjk, s a borral hgtva tz percig fzzk. Az ttrt mrtst a halra ntjk, tetejre szrjuk a darabokra trdelt vajat, s a stben 20 percig stjk.
Busa bormrtsban
Hozzvalk:
1 kg busa
10 dkg vaj
2 dl bor (fehr)
kevs liszt
citroml
s
A halszeletek brt lehzzuk, szzuk s vajjal kikent tzll tlba tve rntnk 2 dl bort s 2 dl vizet. Elszr felforraljuk, majd fed alatt puhra proljuk. A halat tlra rakjuk, a levbl pedig vajjal, lisztel ers kevers kzben sr mrtst ksztnk. A tzrl levve mg 1-2 dkg vajat s kevs citromlevet kevernk bele, s a halra ntve tlaljuk.
Amurszelet bakonyiasan
Hozzvalk:
1 kg hal
25 dkg erdei gomba,
3 dl tejfl
5 dkg liszt
1 db citrom leve
10 dkg vaj
10 dkg vrshagyma
1 dkg pirospaprika
5 gr trtt bors
1 csomag petrezselyem zldje
2 dl tejszn
5 dl hsl
krts
s
Az amurt megtiszttjuk, felhastjuk, s bels rszt eltvoltjuk. Csontjait kiszedjk, s brt lehzzuk. Hideg vzben jra megmossuk, felszeleteljk, sval bedrzsljk, s kt rn t llni hagyjuk. Egy tepsi aljt vajjal kikenjk s beletesszk a halszeleteket. A hal fejt, gerinccsontjt 5 dl-nyi vzben fzzk. A reszelt vrshagymt megpirtjuk, rtesszk a megtiszttott, megmosott, darabokra vgott erdei gombt, meghintjk paprikval, 1 citrom levt is rntjk. Sajt levben proljuk, fed nlkl. Amikor a gomba megpuhult, tejfls habarssal srtjk, rntjk a tejsznt, a hallevet, majd a tepsiben elhelyezett halszeletekre ntjk s stben proljuk. Amikor a hal megpuhult, sajt levben, gombs krtssel (rizzsel) tlaljuk.
Hagyms amur, busa
Hozzvalk:
1 kg halhs
s, bors
pirospaprika
egy citrom leve
1 dl tolaj
1 kg vrshagyma
2 db zldpaprika
A megtiszttott halat mindkt feln 3 cm-knt vgjuk be flujjnyi mlyen. Kvl-bell szzuk be, szrjuk meg borssal, s drzsljk be pirospaprikval. Csurgassunk r citromlevet is. A halst ednybe tegynk zsiradkot, ha megforrsodott, tegyk bele a felszeletelt hagymt. Ha megpirult, szzuk meg, hintsnk r pirospaprikt, keverjk ssze az egszet, az edny kt vgbe tegynk egy-egy zldpaprikt. Az elegyengetett hagymra helyezzk a halat, s tegyk forr stbe. A halat olykor locsoljuk meg a hagyms pecsenyelvel. Ktszer locsoljuk meg citromlvel is. A hal kb. 1 ra alatt sl meg.
Rszeges amur, busa
Hozzvalk:
1 kg halhs
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl fehrbor
1,5 dl tolaj
s, bors
A megtiszttott halat megmossuk, megtrljk, megszzuk s kt ra hosszig llni hagyjuk. A megtiszttott fokhagymt a hal hasba tesszk, a nylst fogvjval bezrjuk. A halat szzuk, borsozzuk, olajjal bekenjk, s olajjal kikent stlapra vagy tzll tlba tesszk. Forr stben 20 - 30 percig stjk, idrl idre borral locsolgatva.
Busa prklt
Hozzvalk:
1 kg hal
12 dkg zsr
15 dkg vrshagyma
2 dkg pirospaprika
3 dkg s
15 dkg paradicsom
25 dkg zldpaprika (vagy ennek megfelel lecskonzerv)
trtt bors
krts
Megtiszttott halat felhastjuk, s bels rszt eltvoltjuk. Fejt, farkt levgjuk, a trzst irdaljuk s jjnyi szles szeletekre vgjuk. A szeleteket sval bedrzsljk. Forr zsrban reszelt hagymt srgs pirosra stnk. Hintnk r paprikt, trtt borsot, megkeverjk, s bele tesszk a megtiszttott, felszeletelt paradicsomot, a karikra vgott zldpaprikt, kevs vzzel felntjk s 30 percig egytt forraljuk. A megzott haldarabokat zomncozott tepsibe rakjuk s lentjk az elksztett alaplvel. Stben kzepes tzn puhra proljuk. Ss vzben ftt burgonyval tlaljuk.
Citromos, rntott amur, busa
Hozzvalk:
1 kg halszelet
1 fl citrom leve
s
A panrozshoz:
liszt
tojs
zsemlemorzsa
A stshez:
bven olaj
A felszeletelt, beszott halat megntzzk a citromlvel s legalbb egy ra hosszig llni hagyjuk. Utna panrozzuk be a szoksos mdon s sssk ki b, forr olajban. Tlalskor a ropogsra slt halszeletek tetejre hajszlvkony citromkarikkat tesznk.
Slt amur, busa tojsos mrtsban
Hozzvalk:
1 kg hal
dinyi vaj
3 kemny tojs
2 dl tejfl
1 kvskanl liszt
1 csokor petrezselyemzld
tej
s, trtt bors
A vajat megolvasztjuk, beletesszk a megborsozott halszeleteket, egy kevs vz s tej keverkt ntnk r, megszzuk s aluflival lefedve 20 percig stjk a stben. Aprra vgjuk a kemny tojsokat, sszekeverjk a tejfllel s a lisztel, majd srre forraljuk. A halra ntjk s a tetejre aprra vgott petrezselyem zldet szrunk.
Amur, busa roston
Hozzvalk:
1 kg hal
s
papriks liszt
bors
20 dkg zsr
A megtiszttott halat megmossuk, a vastag hst mlyen beirdaljuk, szeletekre vgjuk, beszzuk s szs utn fl rig llni hagyjuk. Papriks lisztbe forgatjuk, majd forr olajban vagy zsrban kistjk. Az gynevezett adagos (25-30 dkg sly) amur roston elksztve olyan finom, mint az adagos sll.
Busaragu
Hozzvalk:
1 kg halhs
1 dl tolaj
5 dkg liszt
2 db babrlevl
20 dkg gomba
5 g trtt bors
2 dl fehrbor
s
kret
A megtiszttott halat ktujjnyi szeletekre vgjuk. Olajban, kevs vzben megproljuk. Lisztet s gombt szrunk r. Borssal, sval, babrlevllel fszerezzk, s rntjk a bort is. Ha a hal s a gomba mr megpuhult, rizskrettel tlaljuk.
Majonzes busasalta
Hozzvalk:
20 dkg ftt hal (halmaradk)
2 tojs
2 kisebb fej salta
2 dl majonzmrts
citroml
s
A halat apr darabokra tpjk, szlkit eltvoltjuk. A kt kemny tojst metltre vgjuk. A saltkat jl megmossuk, szlesebb metltre vgjuk, megszzuk, s citromlvel zestjk. A halat elkeverjk a majonzmrtssal, a metltre vgott tojssal s saltval, tlra tesszk s tojsszeletekkel, saltval dsztjk.
Halkocsonya amurbl
Hozzvalk:
1 kg amur
3 fej vrshagyma
s, pirospaprika
A megtiszttott halat szeletekre vgjuk s a hagymt is felszeleteljk. A lbasba a hagymt a hallal rtegezve lerakjuk, a kzket sval, pirospaprikval meghintjk. Ekkor lentjk annyi vzzel, hogy ellepje s nagyon lass tzn 30 percig fzzk. Keverni nem szabad. Utna a haldarabokat tlra, tnyrokra vagy formba szedjk, a visszamaradt levet felre lefzzk s tszrve ntjk a halra. Ha egyenletesen, lassan ftt, a kocsonya teljesen tltsz, tiszta.
Amur pcolva
Hozzvalk:
1 kg hal
10 g egsz bors
tolaj
5 dkg liszt
2 db babrlevl
20 dkg vrshagyma
3 gerezd fokhagyma
ecet, s
A megtiszttott halat felszeleteljk, megszzuk, s egy fl ra hosszig llni hagyjuk, majd a lisztel behintjk, s tolajban kzepes erssg tzn kistjk. Ha ksz, veg-, zomnc-, vagy cserpednybe tesszk. Ecetes levet ksztnk. Vzben babrlevelet, vrshagymt, fokhagymt forralunk, st s egsz borsot szrunk bele. Ezt a levet a slt halra ntjk, befedjk, hideg helyre tesszk, s llni hagyjuk. Hidegen tlaljuk.
Fokhagyms busa
Hozzvalk:
1 kg hal
3 dkg s
1 dkg delikt
1/2 dkg bors
5 gerezd reszelt fokhagyma
liszt
piros darlt paprika
fstlt szalonna
A tenyrnyi nagysgra felszeletelt s beirdalt busa szeleteket a fszerekkel meghintve 2 ra hosszat llni hagyjuk. Azutn papriks lisztben megforgatjuk, majd fstlt szalonna cskokkal betzdeljk. Kizsrozott zomncozott tepsibe rakjuk s kb. 1 rn t felfttt, forr stben tartjuk, kzben zsrral locsolgatva, szp pirosra stjk. |