

Fogasszeletek fzve
Hozzvalk:
75 dkg fogas sznhs
4 dkg vaj
2 dl vz
s
A halszeleteket tzll tlba tesszk, szzuk, rntjk a vizet, majd lefedve 4-5 perc alatt kszre fzzk. Flidben a halszeleteket vigyzva tforgatjuk. Olvasztott vajjal lentve tlaljuk.
Fogasszeletek sajtmrtssal
Hozzvalk:
80 dkg fogas sznhs
4 adag sajtmrts
4 dkg vaj
2 evkanl fehrbor
3 evkanl vz vagy hal alapl
4 evkanl reszelt sajt
1 evkanl zsemlemorzsa
s
Vkonyan kivajazott tzll tlba tesszk a halszeleteket, rntjk a fehrbort s a hal alaplt vagy a vizet. Szzuk, borsozzuk, lefedve 4 percig proljuk. Elksztjk a sajtmrtst, a hal fehrboros prollevbl is adunk hozz. A halszeletekrl lecsurgatjuk a prollt, majd bevonjuk a mrtssal. Tetejt megszrjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsval, vajdarabkkat tesznk r, majd 2-3 perc alatt rolvasztjuk a sajtot a stben.
Fogasszeletek tejsznes gombccal
Hozzvalk:
80 dkg fogas sznhs
20 dkg gomba
1 dl tejszn
10 dkg vaj
1 dl vz
1 evkanl liszt
1 evkanl vrshagyma
1 evkanl zldpetrezselyem
s, rlt bors
Tzll tlban a finomra vgott vrshagymt kb. 2 dkg vajban 2 percig hevtjk, majd hozzadjuk a vkonyra szeletelt gombt. Hevtjk 5-6 percig, majd rtesszk a halszeleteket, a hal alaplt, a tejsznt, szzuk, borsozzuk s mg 5 percig proljuk.
Tetejre szrjuk a liszttel sszegyrt vajat, meghintjk a finomra vgott petrezselyemzlddel, s 2-3 percig forraljuk.
Prolt fokhagyms fogas-fil
Hozzvalk:
70 dkg fogas-fil
4 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
1 dl szraz fehrbor
1 dl tejszn
5 adag vajas burgonya
1 db citrom
s, trtt bors
Jnai tlba vajat s zzott fokhagymt tesznk, 1,5 – 2 percig felforrstjuk. Beletesszk a szott, trtt borssal meghintett halszeleteket. Felntjk fehrborral s tejsznnel.
A mikrohullm berendezsben kzepes fokozaton 6-8 percig proljuk.
A megpuhult halszeleteket sajt prollevkben, vajas-burgonya krettel tlaljuk. Adagonknt 1 gerezd citrommal dsztjk.
Zldsges forrzott fogas-fil
Hozzvalk:
70 dkg fogas-fil
40 dkg vegyes zldsg
1 db citrom leve
5 dkg gomba
1 csokor petrezselyem zldje
s, babrlevl, bors
Mly jnai tl aljra helyezzk a tiszttott, vkony mretre vgott vegyes zldsg felt, erre rtegezzk a szott, borsozott halszeleteket. Tetejre halmozzuk a maradk zldsget s a gombt. Citromlvel meglocsoljuk, s annyi vzzel felntjk, hogy ppen ellepje. Finomra vgott petrezselyem zlddel meghintjk, befedjk, a mikrohullm berendezsben 8-10 percig fzzk. Sajt levben, ss burgonyval tlaljuk.
Sllszelet magyarosan
Hozzvalk:
2 kg sll
80 g zsr
250 g vrshagyma
150 g zldpaprika
60 g friss paradicsom
15 g fszerpaprika
s
3 dl tejfl
1 dl fehrbor
20 g vaj
30 g zsr
30 g liszt
A halat kibelezzk, kifilzzk, a brt lefejtjk, a filket enyhn beszzuk. A fejet, gerincet, uszonyokat, brt zsrban megpirtott hagymval, aprra vgott zldpaprikval, paradicsommal, fszerpaprikval, sval, 1 liter vzzel 0,5-1 rn t fzzk, leszrjk, hozzadjuk a tejflt. Kzben a halat kevs borban, megvajazott zsrpaprral lefedve, stben puhra proljuk. Vgl a fenti mrtst zsrbl s lisztbl kszlt vilgos rntssal berntjuk, majd azt tszrve a megftt halszeletekre ntjk. Vajas, petrezselymes burgonyt vagy galuskt adunk mell.
Fogas Gundel mdra
Hozzvalk:
1 kg leveles paraj
20 g vaj
150 g gomba
30 g vaj
s, bors
petrezselyem zldje
1 tojs
a mrtsbl kimaradt 3 tojs fehrje
120 g zsemlemorzsa
150 g zsr vagy olaj
A Mornay- mrtshoz:
40 g vaj
30 liszt
3 dl tej
1 dl tejszn
3 tojssrgja
50 g reszelt sajt
s
szerecsendi
30 g reszelt sajt
20 g vaj
500 g burgonya
A parajt ss vzben, kshegynyi szdabikarbnval megfzzk, leszrjk, szrben tbltjk, kinyomkodjuk, majd vajjal, borssal zestjk. A vkonyra szeletelt gombt vajban, sval, borssal, finomra vgott petrezselyemzlddel puhra proljuk, hogy levt elfje. A halat hat rszre vgjuk, beszzuk, majd lisztbe, tojsba, morzsba forgatva forr zsrban kirntjuk. Egy nagy tlon szttertjk az angolos parajt, erre helyezzk a rntott halat, tetejre elosztjuk a gombt, majd az egszet bebortjuk a Mornay-mrtssal, mely fenti anyagokbl gy kszl, mint egy besamelmrts. Vgl meghintjk reszelt sajttal, megntzzk olvasztott vajjal, s forr stben pirosra stjk. zletesebb s szebb lesz produkcink, ha a tl szlt sts eltt burgonyapppel dresszrzsk segtsgvel krlspricceljk. Ehhez a burgonyt megfzzk, ttrjk, 2 tojssal s 20 g vajjal elkeverjk, s sval, szerecsendival zestjk.
Tihanyi sllszelet
Hozzvalk:
1,80 kg sll
s, trtt bors
10 g zselatin
30 g fstlt lazac
trkonylevl
300 g halaszpik
saltalevelek
3 db kemny tojs
4 dl tartrmrts
A franciasalthoz:
250 g srgarpa
200 g burgonya
100 g alma
100 g ecetes uborka
150 g zldbors
20 g mustr
s, bors
citroml
A majonzmrtshoz:
3 db tojssrgja
1 db citrom leve
s
ecet
cayenne bors
5 dl olaj
A sllket kifilzzk, brket lefejtjk, majd a fennmarad rszekbl (fej, gerinc, uszony, br) 3-4 dl hallevet fznk. Kzben a filkbl a szlkt kihzzuk, s gy hajtogatjuk, hogy lehetleg 12 egyforma hromszget nyerjnk. A hromszgn kvl es rszeket levgjuk, vagy alhajtogatjuk, s hsvervel gyengden hozztgetjk. Ezutn a filt gyengn beszzuk, enyhn megborsozzuk, s az alaplben puhra fzzk, majd ebben a levben lehtjk. Kzben elksztjk a majonzmrtst. Egy habstbe vagy porcelntlba a tojssrgkat, sval, pr csepp ecettel, kevs citromlvel zestjk, majd habvervel trtn erteljes kevers mellett lassanknt csurgatjuk hozz folyamatosan az olajat. Ezzel a mrts fokozatosan srsdik. Ha tl sr lenne, kevs citromlvel hgtjuk, s addig folytatjuk a keverst, mg az olaj el nem fogy. Az gy elksztett majonzt ktfel osztjuk. Egyik felhez hozzkeverjk a langyos hal alaplben feloldott zselatint (msik felt a franciasalthoz fogjuk felhasznlni). A franciasalta ksztshez a megtiszttott, apr kockra vgott zldsget ss vzben puhra fzzk, leszrjk, lehtjk. A hjban ftt burgonyt, a megtiszttott almt s az uborkt szintn kockra vgjuk s a konzervzldborsval, a ftt zldsggel sszekeverjk, szzuk, borsozzuk, mustrral, citromlvel zestjk s sszekeverjk az elksztett majonz msik felvel. A zselatinos majonzmrtssal bevonjuk a lecsurgatott hideg halat, amikor megdermed rajta, fstlt lazac s zld trkonylevl-cskkal dsztjk. (Ha a bevon mrts tl sr, olvasztott aszpikkal hgtjuk, ha tl hg s lefolyik a halrl, mg kevs zselatint adjunk hozz.) Tlalskor a halszeleteket franciasalta-alapra helyezzk, kockra vgott aszpikkal, fejes salta levelekkel s kemny tojs-gerezdekkel dsztjk. Kln tlban tartr-, zld- vagy cski mrtst adunk hozz.. |