![http://www.bhm.hu/recept/edesvizi/pisztrang/images/szalajka_modra.jpg](http://www.bhm.hu/recept/edesvizi/pisztrang/images/szalajka_modra.jpg)
Hideg pisztrngsalta
Hozzvalk: 4 szemlyre: 60-70 dkg pisztrngfil, 20 dkg zsenge zldbab, 1 citrom, 8 szl zldhagyma, 1 kisebb kgyuborka (20 dkg), 1 fej salta, 4 kzepes nagysg paradicsom, 2 kvskanl ecetes torma, 2 dl tejfl, 1 evkanl vaj, s.
Elksztse: A halrl lenyzzuk a brt, s keresztben 2-3 centimteres cskokra vgjuk. Ha jl szedtk le a gerincrl a halat, nem marad szlka benne. Nagyon kevs felhevtett vajban a pisztrngcskokat 2-3 perc alatt tstjk, s tnyrra szedve kihtjk. A zldbabot b, ss vzben megfzzk, de csak annyira, hogy ropogs maradjon. Leszrjk, hideg vzzel lebltjk, s lecsepegtetjk. A saltt megmossuk, leveleire szedjk, a hagymt, a zldjvel egytt karikra vgjuk, a paradicsomot s az uborkt felszeleteljk. Lereszeljk a citrom hjt, a tejflbe keverjk, hozzadjuk a citrom levt, az ecetes tormt, megszzuk, s egszen habosra kikeverve rntjk a tlra rendezett zldsgekre s pisztrngcskokra. Mieltt a hozzvalkat sszeraknnk, a felszeletelt uborkt s hagymt is megszhatjuk egy kicsit.
Fstlt pisztrng
Hozzvalk: Fstlt pisztrng 10 db (1,5 kg), citrom 200 g, vaj 200 g, fejes salta 1 fej, tolaj 1/4 dl, tejsznes tormamrts 5 dl.
Elksztse: A szp fstlt pisztrngot kerekre formzva hassal lefel egy tlpaprral blelt kerek ezsttlra tesszk. Kzept fejessalta-levllel kibleljk, s dresszroz kssel szeletelt vajhasbot tesznk bele. A cikkekre vgott citromot pedig a pisztrng fejnl helyezzk el. Az gy felrakott pisztrngot olajba mrtott kentollal egy kiss megkenjk, hogy mg mutatsabb legyen. Tejsznes tormamrtst adunk hozz.
Pisztrng borban
Hozzvalk: 6 szemlyre: 1,2 kg pisztrng, 1 liter fehrbor, 2 dkg s, 1 dkg babrlevl, 5 dkg liszt, 1 db citrom.
Elksztse: A fazkba gyenge minsg fehrbort ntnk - annyit, amennyi kb. ellepi a majd belerakott halakat -, s nhny babrlevelet tesznk bele. Vajon egy fzkanlnyi lisztbl vilgos rntst ksztnk, s belentjk, majd 10 percig forraljuk. Belerakjuk a megmosott, tiszttott pisztrngokat is, s nagyon lass tzn tovbbi 15 percig fzzk. Tlalskor citromlvel zestjk, sajt levvel tlaljuk.
Csukagombc
Hozzvalk: 40 dkg filzett csuka, 2 tojs, 1 zsmle, 1 dl tej, 3-4 dkg vaj, s, rlt bors.
Elksztse: A filzett csukt ledarljuk, porceln- vagy vegtlban sszegyrjuk a tejbe ztatott, jl kinyomkodott zsmlvel, kt tojssal, dinyi vajjal, sval, rlt borssal. Htben legalbb 1 rt pihentetjk. Ppozott evkanlnyi adagokbl gombcokat vagy henger alak rudacskkat formlunk, bsges, lobog, ss vzben kifzzk. Egyszerre csak 4-5 gombcot mertsnk a vzbe, hogy ssze ne ragadjanak. Ha a gombcok feljttek a vz tetejre, szrkanllal szedjk ki, lecspgtetjk, s kivajazott, tzll tlba rakjuk. Amg az jabb adag kif, melegen tartjuk. Vgl megszrjuk apr vajdarabokkal, s 10 percre forr stbe tesszk. Knlhatjuk Mornay-mrtssal lentve, tstve, vagy tejsznes gombamrtssal
Pontykocsonya
Hozzvalk: Ponty 1,5 kg, hagyma 0.25 kg, paprika 1 kvsk., s 1 ksh.
Elksztse: Negyed kil hagymt msfl liter vzben puhra fznk, azutn a levt leszrjk. A leszrt lbe tesznk egy kvskanl paprikt, majd a halat s lassan fzzk. (A halat elre szzuk, meg s kicsit llni hagyjuk benne.) Ha a hal megftt, halformra visszarakjuk egy tlra, s a levt rntjk, azutn megalszik mg meleg helyen is.
Kavir nyurga ponty ikrjbl
Hozzvalk: 5 szemlyre: 70 dkg halikra, 1 evkanl s, zldhagyma vagy vrshagyma - zls szerint.
Elksztse: A halat kibelezzk, kivesszk az ikrt, megszabadtjuk a hrtytl, zomncozott ednybe tesszk, hozzadjuk a st, jl elkeverjk, s 12 rra a htszekrnybe tesszk. Tlals eltt az ikrt meghintjk zldhagymval, vagy ftt, vagy slt krumplit, slt hagymt szolglhatunk fel. |