Cukknivel tlttt pisztrng
Hozzvalk: 4 db 250 g-os pisztrng, 250 g zsenge cukkni, 50 g reszelt kemny sajt, 50 g vaj, 1 kis fej hagyma, 1 tojs,1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 30 g zsemlemorzsa, 2 evkanl, olaj, s, bors.
Elksztse: A megtiszttott halat megmossuk, lecsepegtetjk, egszen a farkig felvgjuk a has nylst (a feje marad), hogy knyvszer- en kinyithassuk. Kiemeljk a gerinct, s kiss beszzuk. 2 evkanl olajon megfonnyasztjuk a vkonyra felkarikzott hagymt, hozzadjuk a zzott fokhagymt, a vgott petrezselymet s a megmosott - nem hmozott-, legyalult, uborka nagysg cukkniket. zls szerint szzuk, borsozzuk, fed alatt 10 percig, lass tzn proljuk. Ha kihlt, hozzadjuk a reszelt sajtot, a tojst, s lazn sszedolgozzuk. Egy tzll tlat kivajazunk, meghintnk zsemlemorzsval. Az elksztett, kitertett pisztrngokra arnyosan elosztjuk a cukkni-tltelket, s kivtelesen nem hosszban, hanem szltben ketthajtjuk, kiss le- nyomkodjuk (a farok lesz alul a legyez, a fej fell a "rafinria"), egyms mell lerakjuk a tlba, meglocsoljuk a maradk, felolvasztott vajjal, meghintjk kevs sval s borssal, valamint a maradk zsemlemorzsval. Elmelegtett, forr stben (200 C) kb. 20 percig stjk. A sttlban azonnal tlaljuk. Citromkarikval, paradicsommal, petrezselyemmel dszthetjk. Vajas burgonyt vagy burgonyaprt knljunk mell.
Fokhagyms pisztrng
Hozzvalk: 1000 g pisztrng (5 db), 80 g liszt, 200 g vaj, 30 g s, 2 dl tolaj, 80 g fokhagyma, 5 adag vajas burgonya.
Elksztse: A pisztrngot megtiszttjuk, bels rszeit eltvoltjuk, sval zestjk. Vajat felforrstunk, zzott fokhagymt adunk hozz, s a megtlalt halakra ntjk. Vajas burgonyval tlaljuk.
Grillezett pisztrng
Hozzvalk: 4 pisztrng megtiszttva (kb. 25 dkg-osak; friss makrlbl is kszthetjk), s, 6 evkanl olvasztott vaj, 1-2 gerezd zzott fokhagyma, 1 friss zld chili paprika kimagozva s felaprtva (vagy 1 kiskanl konzerv darlt chili), dinyi friss gymbr finomra vgva, 1-1 kiskanl kmnymag, gram masala s rlt kmny, 1 citromfinomra reszelt hja, 2 citrom leve, koriandergak s citromkarikk a dsztshez.
Elksztse: les kssel vatosan hrom nem tl mly, tls bevgst ejtnk a pisztrngok mindkt oldaln. Fszerezzk, majd egy enyhn kizsrozott serpenybe tesszk ket. Egy kismret lbosban lass tzn megolvasztjuk a vajat, hozzadjuk a fokhagymt, a chili paprikt, a gymbrt valamint a fszereket, s nagyon vatosan, llandan kevergetve fl percig stjk. Levesszk a lbost a tzrl, s a keverkhez adjuk a citromhjat s a citromlevet. A keverk felt a pisztrngokra kanalazzuk, s kzepesen meleg grillstben 5-8 percig stjk, amg egyik oldaluk teljesen tsl. Ezutn megfordtjuk ket, rntjk a maradk keverket, s tovbbi 5-8 percig stjk, idnknt megkenegetve a lvel. Az elkszlt pisztrngokat elrendezzk egy elmelegtett tlalednyen, rjuk kanalazzuk a citromos lt, s koriandergakkal, valamint citromkarikkkal dsztjk. Forrn tlaljuk.
Tlttt pisztrng
Hozzvalk: 4 db 200-250 g-os pisztrng, 100 g fstlt lazac, 100 g vaj, 2 db tojs, 1 csokor petrezselyem, 1 db citrom, kb. 1 l tej, liszt, s, bors, 1 dl szraz fehrbor.
Elksztse: A pisztrngokat megtiszttjuk, megmossuk, szrazra trljk, egy nagyobb tlba vagy hibtlan zomnc tepsibe egyms mell fektetjk ket, beszzuk, borsozzuk, lentjk annyi tejjel, hogy ellepje, s legalbb 1 rig pihentetjk. Lecsepegtetjk, szrazra trljk; a lazacot s a petrezselymet aprra vgjuk, megtltjk vele a halakhasregt, s bevarrjuk. Lisztbe, felvert tojsba forgatjuk, s egy nagyobb serpenyben a felhevtett vajon mindktoldalukon hirtelen elstjk. vatosan fordtsuk meg, trkenyek! Meglocsoljuk a borral, nhny csepp tszrt citromlvel, s mrskelt tzn, fed alatt puhra proljuk, rvid lre stjk. vatosan - kt stlapttal - elmelegtett tlra cssztatjuk a pisztrngokat, s sajt levkkel meglocsoljuk. Saltalevelekkel, citromkarikkkal dsztjk. Azonnal tlaljuk.
Kvn slt pisztrng
Igen lvezetes a kvn slt pisztrng is.
Elksztse: A halakat megtiszttjuk, flbehastjuk, de nem szzuk meg. Nagy, lapos kveket megmossuk, s egymsra tesznk, majd tzet rakunk fljk. Egy csupor vzbe st, felaprtott fstlt szalonnt, pirospaprikt tesznk,felforraljuk, majd flretesszk. Ha a kvek elg forrak, a parazsat flrehzzuk. A kveket elrendezzk s leseperjk, majd egy kis szalonnadarabkval megdrzsljk, hogy a hal ne sljn a khz. A halszeleteket a forr kvekre fektetve stjk meg. Ha ksz, falatonknt a meleg papriks lbe mrtogatva zleljk. A beszott pisztrngot vajjal meglocsolva stbe tesszk, s ha flig ksz, tejfllel s fehrborral meglocsolva kszre proljuk.
Megjegyzs: Ms hegyi folybeli halakat is elkszthetnk ilyen mdon. A kvn slt pisztrng kedvenc csemegje a sebes-krsi pisztrnghorgszoknak.
Pisztrng alufliban
Hozzvalk: 6 szemlyre: 6 db 25-30 dkg-os pisztrng, 8 dkg vaj, 3 dkg liszt, s.
Elksztse: A megtiszttott pisztrngot sval kvl-bell bedrzsljk. Az aluflit vajjal bekenjk, liszttel meghintjk, s becsomagoljuk a pisztrngot. Tepsiben kzepes tzn mintegy 20 percig stjk. Tetszs szerinti krettel, mrtssal tlaljuk.
Pisztrng fzve
Hozzvalk: 1,2 kg pisztrng, 10 dkg vaj, 1 db citrom, s.
Elksztse: A kellen megtiszttott pisztrngot felbontjuk, s forr ss vzben megfzzk, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk. Citromszeletekkel dsztve, petrezselymes jburgonyval kml telknt is tlalhatjuk.
Pisztrng rntva
Hozzvalk: 6 szemlyre: 1,2 kg pisztrng, 20 dkg zsr, 5 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojs, 2 dkg s s kret.
Elksztse: A pisztrngokat megpucoljuk, belsejket kitiszttjuk, s sval bedrzsljk. Fl rn t, llni hagyjuk a sban, utna konyharuhval szrazra trljk. Lbasban zsrt vagy olajat melegtnk. A pisztrngokat lisztben, felvert tojsban s zsemlemorzsban megforgatjuk s kistjk. A kisebb pisztrngokat gy hajtjuk ssze,hogy a farkukat a szjukba akasztjuk, s gy is stjk ki. Hasbburgonyval tlaljuk.
Sonkval tlttt pisztrng
Hozzvalk: 4 kzepes nagysg pisztrng, 4 szelet sonka, 10 dkg vaj, s, 1 csokor petrezselyem.
Elksztse: A megtiszttott pisztrngokat kvl-bell megszzuk, hasukba egy-egy szelet sonkt tesznk, s fogvjval a nylst sszetzzk. Alaposan kivajazott tzll tlba fektetjk, vajjal j vastagon bedrzsljk, alntnk egy kis vizet, s szp lassan stjk, kzben lapttal megfordtjuk, hogy mindkt oldaluk aranysrga legyen. Ftt burgonyval, citrommal tlaljuk, s az egszet az aprra vgott petrezselyemmel megszrjuk.
Csuka erdlyiesen
Hozzvalk: 6 szemlyre: 2 kg csuka, 6 db tojs, 1 csomag petrezselyemzldje, 6 dkg vaj, tartrmrts, s.
Elksztse: A ktujjnyi szlesre darabolt megtiszttott csukt szzuk, megfzzk, s forr tlra rakjuk. Ezutn nhny tojst kemnyre fznk, klnvlasztjuk a fehrjt s a srgjt, s ezzel a halat krlrakjuk, majd petrezselyem zldjt szrunk r. Pirtott vajjal lentjk, tartrmrtst adunk hozz.
Csukaprklt
Hozzvalk: 1,2 kg konyhaksz csuka, s, 2 vrshagyma, 1 zldpaprika, 6-7 evkanl olaj, 1 kiskanl pirospaprika, 1 babrlevl, 2 gerezd fokhagyma, fl mokkskanl rlt bors, 1 kisebb paradicsom, 1-1 mokkskanl telzest por, cseresznyepaprika krm, rlt kmnymag.
Elksztse: A megtiszttott csukt ktujjnyi vastag szeletekre vgjuk s beszzuk. A hagymt megtiszttjuk, a paprikt kicsumzzuk, mindkettt aprra vgjuk s bogrcsban vagy lbasban, az olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikval megszrjuk, 2-2,5 dl. vzzel flntjk. Amint flforrt, a haldarabokat belerakjuk. A babrlevelet meg a zzott fokhagymt beleszrjuk, megborsozzuk. A flaprtott paradicsom, telzest por, cseresznyepaprika krm meg kmnymag is belekerl. Annyi vizet ntnk r, amennyi majdnem ellepi. Kis lngon, lefdve, tbbszr megkeverve kb. 30 perc alatt megproljuk. Kretnek jfle trs csusza illik hozz.
Elksztsi id: 1 ra
Csuka rntva
Hozzvalk: 6 szemlyre: 2 kg csuka, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 g trtt bors, 2 db tojs, 5 dkg liszt, 12 dkg zsr, kret, tartrmrts, s.
Elksztse: A halat megtiszttjuk, irdaljuk, 2-3 ujjnyi szles szeletekre vgjuk, beszzuk, s egy rn t, llnihagyjuk. Ezutn trtt borsot hintnk r, lisztben, tojsban, majd zsemlemorzsban megforgatjuk, forr olajban vagy zsrban srgra stjk. Zsrban slt burgonyval, tartrmrtssal tlaljuk.
Csuka stve
Hozzvalk: 6 szemlyre: 2 kg csuka, 10 dkg fstlt szalonna, 5 dkg zsr, kret, tartrmrts, s.
Elksztse: A halat megtisztogatjuk, megmossuk, belsejt eltvoltjuk, irdaljuk, megszzuk, s megtrljk, vkony szalonnacskokkal mindkt oldaln megtzdeljk. A tepsibe zsrt tesznk, majd belehelyezzk a halat, s kzepes tznl sttsrgra stjk. Szalmaburgonyval, tartrmrtssal tlaljuk.
Csuka tormsan
Hozzvalk: 6 szemlyre: 1,5 kg-os csuka, 1I5 dkg srgarpa, 10 dkg petrezselyemgykr, 10 dkg vrshagyma, 2 dl tejfl, 5 dkg vaj, 4 g trtt bors, s, 30 dkg torma, kret.
Elksztse: A megtiszttott halat irdaljuk. Halfz ednyben az aprra vgott gykrzldsget, az sszevgott vrshagymt trtt borssal s sval fszerezzk, s felfzzk. Amikor a forrals kvetkeztben a zldsgfle megpuhult, beletesszk a csukt, s mintegy 25 percen t kzepesen forralva puhra fzzk. Reszelt tormt tejfllel elkevernk, feleresztjk a hal levvel, forr vajat ntnk a tlon elhelyezett halra. Prolt rizzsel tlaljuk.
Dival tlttt csuka
Hozzvalk: 1 konyhaksz csuka (kb. 1 kg), 2 bris, 2 tojs, s, rlt fehr bors, 15 dkg di, 3-4 evkanl olaj.
Elksztse: A halat lepikkelyezzk, a fejt levgjuk. Utna a hal trzst megmossuk, leszrogatjuk, deszkra fektetjk, a farkt levgjuk. A gerinct meg a szlkit gy tvoltjuk el, hogy a kt fil egyben maradjon, gy lehet szpen tlteni. A halcsontokrl a hst lefaragjuk. A csukt kitertjk, s lapjban annyit vgunk le belle, hogy egyforma vastagsg maradjon. A lees s a flretett halhst merl-mixerrel flaprtjuk. A brisokat vzbe ztatjuk, kifacsarva a halhoz adjuk. A tojsokat beledolgozzuk, megszzuk, megborsozzuk. A dit leforrzzuk, hogy vkony, barna hjt lehzhassuk, majd aprra vgva az elzekhez adjuk. Egyenletesen a csukba tltjk, s a halat eredeti formjra visszahajtjuk. Zsineggel sszektjk, megolajozott tepsibe rakjuk. A maradk olajjal meglocsolva, egy kevs vizet alntve, elmelegtett stben, kzepes lnggal (180 C, lgkeverses stben 160 C) kb. 35 percig stjk. A tepsibl kivve nhny percig pihentetjk, majd flszeletelve, levvel meglocsolva tlaljuk.
Fokhagyms csuka
Hozzvalk: 1-1.5 kg csuka(vagy brmilyen ms szlks hal), 4 gerezd fokhagyma, 1 kg. pirospaprika, 3 ek. liszt, 1 dl olaj, s.
Elksztse: A halat megtiszttjuk, s srn beirdaljuk. Megszzuk, borsozzuk s forr olajban, vagy roston ropogsra stjk. Ezutn a zzott fokhagymval bedrzsljk. Hasbburgonyval s paradicsomsaltval tlaljuk.
Ftt csuka
Hozzvalk: 10 szemlyre: Csuka brutt 10 kg, vagy csukasznhs 4,8 kg, petrezselyemgykr 800 g, vrshagyma 150 g, konyhas 100 g, egsz bors 5 g, babrlevl 1 g, hgtott eceteszencia 2 dl vagy trkonyecet 2 dl.
Elksztse: A csuka hideg konyhai felhasznlsa ltalban ma mg szokatlan, de jabban a fehr hs halak hinya miatt gyakrabban hasznljuk fel. A hsa szebb, rugalmasabb, fehrebb, knnyebben szeletelhet, mint a fogas sll. Htrnya, hogy szlks, ppen ezrt nagyobb gondot kell fordtani a szlktlantsra.
Kposzts csuka
Hozzvalk: 6 szemlyre: 1 ktkils csuka, 1 kg savany kposzta, 1 nagyobb fej vrshagyma, 8 dkg zsr vagy olaj, 2 ppozott evkanl liszt (kb. 5 dkg), 1-2 teskanl (kb. 1 dkg) pirospaprika, 3 dl tejfl, s.
Elksztse: A csukt megtiszttjuk, a fejt s a farkt levgjuk, keresztben 2 cm-es szeletekre vgjuk. A fejet s a farkat az aprra vgott hagymval megfzzk, majd tszurjk, ttrjk, s ebben a lben proljuk meg a kposztt. amikor a kposzta nagyjbl mr puhra proldott, az enyhn beszott halszeleteket papriks lisztbe forgatjuk, s forr zsrban vagy olajban mindkt oldaln megstjk. Ha a kposzta elg ss, de nem akarjuk kiztatni, a halat egszen gyengn, vagy egyltaln ne szzuk. Egy magasabb fal tepsibe letertjk a megprolt kposzta felt, lerakjuk r a megsttt halszeleteket, rtertjk a kposzta msik felt, rntjk a visszamaradt zsiradkot, meglocsoljuk tejfllel s elmelegtett, forr stben mg tizent percig stjk. Kszlhet a kposzts csuka gy is, hogy kevs zsiradkon 4-5 kockacukrot pirtunk, ebbe tesszk a hideg vzben kiztatott s jl kicsavart kposztt, s a lbl keveset hozzadva puhra proljuk. A megtiszttott halat, amelynek a fejt s farkt levgjuk, egszben hagyjuk, az oldalt beirdaljuk, s minden vgsba egy csps paprikval meghintett, vkony, fstltszalonna-cskot tesznk. A hal belsejt megtltjk prolt kposztval, az edny aljra kevs kposztalevet ntnk, eltertjk benne a kposzta felt, rfektetjk a halat, krberakjuk a maradk kposztval, meglocsoljuk tejfllel, s elmelegtett, forr stben kb. fl ra alatt megstjk.
Pcolt csuka rntva
Hozzvalk: 6 szemlyre: 2 kg csuka, 1 dl ecet, 2 db babrlevl, 10 dkg vrshagyma, 1 dkg bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db tojs, 12 dkg zsr.
Elksztse: A megtiszttott halat 3-4 rn t, llni hagyjuk ecetet, babrlevelet, vrshagymaszeleteket, st, borsot tartalmaz pclben. Pcols utn kistjk (mint a csuka rntva elksztsi mdnl).
Szkely torms csuka
Hozzvalk: 1 kzepes csuka (1,5 -2 kg), 1 szl torma, 2 fej vrshagyma, 1 srgarpa, 2 petrezselyemgykr, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evkanl liszt, szemes bors, s.
Elksztse: A megtiszttott csukt alaposan beszzuk, s llni hagyjuk. A vrshagymt s a vegyes zldsget felszeleteljk, s ss vzben flpuhra fzzk. Beletesszk a halat, s nhny szem egsz borsot. Lass tzn addig fzzk, mg a hal megpuhul, akkor a halat szrkanllal tlra tesszk, s melegen tartjuk. Teflonednyben az olvasztott vajra tesszk a reszelt tormt, meghintjk a liszttel, majd felntjk a hal fzlevvel. Mrts srsgre forraljuk, s a halra ntve tlaljuk.
Fliban slt csuka
Hozzvalk: 4 szemlyre: 1,2 kg-os megtiszttott csuka, 5 dkg szalonna, 6 szardella, kevs olaj, s, bors.
A mrtshoz: 3 dl majonz, 1 evkanl mustr, 1 evkanl finomra vgott kapribogy s ecetes uborka vegyesen, 1 evkanl petrezselyemzld s majornna fele-fele arnyban, 1/2 evkanl szardellapaszta, 1 csipetnyi trtt bors.
Elksztse: A csukt kibelezzk, a brt lehzzuk. Szalonnval megtzdeljk, olajjal, sval, borssal bedrzsljk.Zsrpaprba vagy fliba csavarjuk, s forr stben megstjk. Ha ksz, kivesszk a flibl, elmelegtett tlra helyezzk, s a sajt levvel meglocsoljuk. A megadott hozzvalkbl jl kikevert mrtst ksztnk, s kln mrtsos csszben a hallal egytt tlaljuk.
Prolt csuka gombval
Elksztse: Belezznk ki s tiszttsunk meg egy 2 kg-os csukt, gondosan mossuk meg, minden rszt drzsljk be sval s borssal, majd helyezzk egy olyan halas-tlba, amely az alrakott apr, fehr csiperkegomba ggyal egytt a hal mretnek megfelel. ntsk fel 2 dl sherryvel s vilgos borjhslvel, szrjuk meg 15 deknyi aprra vgott vajjal. Rakjuk forr stbe, 30 percen keresztl sssk, ne fedjk le, gyakran ntsk fl, hogy ne szradjon ki. A sts vgn a csuknak szp aranysznv kell vlnia. Tegyk a halat egy tlal tlra, rakjuk krl megszrtott csiperkegombval s tartsuk melegen. A stben maradt lt ntsk egy serpenybe, s fzzk gyorsan a felre. Adjunk hozz 2 dl friss tejsznt, ismt forraljuk fel, majd vegyk le a tzrl, keverjnk hozz 15 dkg vajat apr darabokban s 4 dcl konyakot. zleljk meg, esetleg szzuk, borsozzuk jra, majd ntsk ezt az elefntcsont szn mrtst a csukra.
Megjegyzs: Bjti tel esetn a borjhsleves ugyanannyi mennyisg sr hal lvel helyettesthet. A rvid lben slt csukt klnbz mrtsokkal tlalhatjuk: hollandi mrts, vajas mrts, ravigote mrts stb.
Dis rntott ponty
Hozzvalk: 60 dkg pontyfil, 4 dkg liszt, 2 tojs, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg di, s, olaj a stshez.
Elksztse: A gerinccsontrl levlasztott pontyfilt millimterenknti bevagdosssal szlktlantjuk, s 3-4 cm szles szeletekre vgjuk. A halszeleteket szzuk, lisztbe, tojsba, s darlt dival elkevert morzsba bundzzuk. B, forr olajban pirosra stjk. Majonzes burgonyasaltval, citromszeletekkel dsztve tlaljuk.
Fehrboros pontyszeletek
Hozzvalk: 4-6 szemlyre: 1 kg filzett pontyszelet, 2 dl szraz fehrbor, 2 dl hsleves (lehet kockbl is), 2 srgarpa, 1 fehrrpa, 1 kisebb zellergum, 1 hagyma, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg vaj, 2 teskanl mustr, 1-2 mokkskanl fehr bors, 2 csapott evkanl liszt, 1-2 babrlevl, s.
Elksztse: A szlkktl megszabadtott halszeleteket beszzuk, s kb. fl rig, llni hagyjuk. Kzben a vaj elvel kikenjk a tepsit vagy a tzll tlat, eltertjk benne a megtiszttott s egszen vkony karikkra vgott zldsgeket, s az ugyancsak vkonyan felkarikzott hagymt. Meghintjk borssal s beletesszk a babrlevelet is. A mustrt elkeverjk a borral s a hslevessel, s rntjk a zldsgekre. A zldsggyon elrendezzk a halszeleteket, betertjk a felszeletelt gombval, befedjk s elmelegtett, kzepesen forr stben nagyjbl 45 percig stjk. A fedt vagy a flit levve a halszeleteket kivesszk, s arra a tlra rendezzk, amelyen majd tlalni akarjuk. A levt vilgos, vajas rntssal besrtjk. A zldsget - hogy simbb mrtst kapjunk - t is trhetjk, de eltte szedjk ki belle a babrleveleket. Forr vajban megforgatott petrezselymes, egszben ftt, kisebb burgonykkal tlaljuk.
Gombs pontyfil
Hozzvalk: Kb. 1 kg halfil, 2 evkanl olaj, 25 dkg gomba, 1 kvskanl liszt, 1 dl tejszn, s, bors,pirospaprika, 1 csokor aprra vgott petrezselyem.
Elksztse: A megmosott halfilt szzuk be. Tegyk a halat egy tzll tlba, ntsk r az olajt s mikrban sssk letakarva 15 percen keresztl. Az sszevgott gombt s petrezselymet egy kis tlban proljuk 8 percig. Fszerezzk sval, s 1 kvskanl liszttel hintsk meg, a tejsznnel engedjk fel s keverjk jl el. Ezt a mrtst ntsk a halra, szrjuk meg petrezselyemmel s pirospaprikval. 4 percig takars nlkl sssk tovbb.
Tlals eltt pihentessk 5 percig. Slt burgonyval, vagy rizzsel tlaljuk.
Lecss ponty
Hozzvalk: 60 dkg pontyfil, s zls szerint, 8 dkg liszt, 4 csapott kiskanl pirospaprika, 1 mokkskanl rlt bors, 6 evkanl olaj, 8-10 dkg fstlt szalonna, 1 vrshagyma, 5-6 hsos zldpaprika, 8 kzepes paradicsom.
Elksztse: A pontyfilt brzzk, 4 egyforma szeletre vgjuk, megszzuk. A lisztet pirospaprikval s borssal fszerezzk. A halat beleforgatjuk, majd olajban oldalanknt 3-4 percig stjk. Lecspgtetve flretesszk. A szalonnt kis kockkra, a megtiszttott vrshagymt finomra vgjuk. A paprikt kicsumzzuk, a paradicsom szrt kimetsszk, majd mindkett hst nagyobb kockkra daraboljuk. A halsts utn marad olajban a szalonnt kiolvasztjuk, s a hagymt megpirtjuk benne. A maradk pirospaprikval meghintjk, majd a paprikt s a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig stjk, kzben megszzuk. Amikor ksz, a slt halat belerakjuk, lefedjk, s pp csak 3-4 percig hagyjuk a tzn, hogy a ponty tforrsodjon. Stben is megmelegthetjk. Kszthetjk konzerv vagy hzilag eltett lecsbl is, amihez a szalonns-hagyms alapot ne feledjk el, kivve, ha ppen fogykrzunk. A lecss pontybl pr perc alatt magyaros pontyot kszthetnk, ami fleg akkor praktikus, ha az elbbibl marad. Ilyenkor a ksz lecsba karikkra vgott, b olajban arany barnra slt burgonyt kevernk, s gy tlaljuk az tforrstott hallal a tetejn. Elksztsi id: 55 perc.
|