1. Nagybaracskai halszl
Hozzvalk 10 szemlyre:
2 db 1-1,5 kg-os ponty
1 kg msfajta hal
5-6 fej vrshagyma
10 dkg fszerpaprika
1 db paradicsom
1-2 db zldpaprika, esetleg cseresznyepaprika
1-2 gerezd fokhagyma
s
A friss halat megtiszttjuk, felbontjuk, mlyen irdaljuk, daraboljuk. Kln tesszk a halfejet, hasaaljt s a farkt. A 6-7 centis haldarabokat beszzuk, s 1-2 rn t llni hagyjuk. Lbasba tesszk a halfejet, a hasaaljt, a farkt, az aprra vgott vrshagymt majd hozzntnk 5 liter vizet, vgl hozzadjuk a paradicsomot, zldpaprikt, cseresznyepaprikt. Fontos, hogy a fszerpaprikt akkor adjuk hozz, mikor a l forrni kezd. Ers tzn 25 percig fzzk, majd hozzadjuk a haldarabokat s mg 18 percig fzzk. A fzs befejezse eltt megkstoljuk, ha kell szzuk. A ksz halszlevet tszrjk. A haldarabokat kln tnyron, a levet frissen kifztt gyufaszltsztval knljuk.
2. Vrsboros ponty
Hozzvalk 6 szemlyre:
1 nagyobb konyhaksz ponty (1,5-2 kg-os)
s zls szerint
2-3 szl petrezselyem
1 szl zellerzld
A mrtshoz:
kb. 2 dl testes, savas vrsbor
kb. 2 dl vz
4-5 tojssrgja
1 evkanl citroml
2 mokkskanl cukor
s zls szerint
A dsztshez:
petrezselyem, citrom
A ponty trzst ujjnyi vastagon flszeleteljk, a fejt, az uszonyait s a farkt levgjuk. A halat egszben is elkszthetjk, ha nnepi alkalomra akarunk valami ltvnyos klnlegessget az asztalra tenni. Akrhogy is ksztjk, a halhst sval bedrzsljk s 1 rn t pihentetjk. Kzben enyhn ss vizet forralunk, beletesszk a petrezselymet s a zellerzldet, majd mikor gyngyzve forr, vatosan belerakjuk a halat is. A szeleteket kb. 15 percig, az egsz pontyot 25 percig fzzk. A mrtshoz a bort s a vizet a tojssrgjval elhabarjuk, citromlvel s cukorral kellemesen piknsra zestjk, kiss megszzuk. Kis lngon, mg jobb, ha vzgzre lltva, szntelenl kevergetve addig fzzk, mg majdnem flforr. Ezalatt hg mrtshoz hasonlan besrsdik. A puha halat szrlapttal tlra rakjuk, a forr mrtssal lentjk. Citromkarikkkal s petrezselyemmel dsztve tlaljuk. Ftt srgarpa s petrezselyemgykr, valamint vajas ftt burgonya illik hozz.
Ez a recept az 1840-es vekbl maradt rnk, s a legendk szerint Jkai, Petfi s trsaik legzesebb ponty tke.
3. Halas rtes kapros-papriks mrtssal:
Hozzvalk:
70 dkg br nlkli pontyfil
2 fej vrshagyma
8 evkanl olaj
1 ppozott kiskanl pirospaprika
2-2 paprika s paradicsom
4 tojs
1 csomag 4 lapos rteslap
2 evkanl zsemlemorzsa
2 dl tejfl
2 evkanl liszt
1 csokor kapor
s zls szerint
A vrshagymt megtiszttjuk, finomra vgjuk. A felt 3 evkanl olajon megfuttatjuk, pirospaprikval meghintjk, majd 5 dl vzzel flntjk. A paprikt kicsumzzuk, a paradicsomok szrt kimetsszk, mindkettt centis kockkra vgjuk. A felt a papriks lbe tesszk, sval zestjk. Belerakjuk a pontyfilt, 10 percig fzzk, majd vatosan kiemeljk, hlni hagyjuk. Utna a nagyobb szlkkat kiszedjk belle, s a halhst ledarljuk. A flretett hagymt 3 evkanl olajon megfonnyasztjuk. A maradk paprikt s paradicsomot beletesszk, 2-3 percig pirtjuk, s a halat hozzadva mg 1-2 percig stjk. A tojsokat flverjk, megszzuk, s a lecss pontyra ntjk, kevergetve 2-3 percig, a tojs kocsonysodsig stjk. A rteslapokat nedves konyharuhn egymsra tertjk gy, hogy kzket kevs olajjal megkenjk s morzsval meghintjk. A tltelket vastag cskban, egyenletesen a felnk es oldalra halmozzuk. A rtest felgngyljk, kiolajozott tepsire rakjuk. A tetejt is megkenjk olajjal, vgl elmelegtett stben, kzepesnl kicsit ersebb lnggal 20 percig stjk. Kzben a hal papriks prollevt a tejfllel s 1 dl vzzel simra kevert liszttel srtjk. Leszrjk, flaprtott kaporral fszerezzk. Tlalskor a rtest 4 nagy szeletre vgjuk s a mrtssal lentjk.
4. Pontykocsonya
Hozzvalk:
1 ponty (kb. 1,5 kg)
2 kiskanl s
1-1 mokkskanl pirospaprika s darlt cseresznyepaprika
1-1 nagyobb vrshagyma
srgarpa s petrezselyemgykr
zldpaprika s paradicsom
fl csokor zellerzld
3 gerezd fokhagyma
4 dkg zselatinpor
2 tojsfehrje
A pontyot megtiszttjuk, a brt lefejtjk s filzzk, majd cskokra vgva sval, pirospaprikval s cseresznyepaprikval bedrzsljk, htszekrnybe tesszk. A hagymt flszeleteljk, a zldsget, a paprikt s a paradicsomot negyedekbe vgjuk, s lbasba szrjuk. A halcsontokat s a fejet zellerzlddel egytt rrakjuk, majd annyi vizet ntnk r, hogy jl ellepje. Flaprtott fokhagymval s sval zestjk. Nagy lngon flforraljuk, majd kis lngon 25-30 percig fzzk. A zselatinport 1,5 dl vzbe ztatjuk. A halalaplevet leszrjk, a pcolt halat hozzadjuk, 6-8 percig fzzk. A puha pontyot flre rakjuk, a leszrt levet flforraljuk, esetleg szzuk, ers paprikval tzestjk. Belekeverjk a zselatint s gyngyz forralssal kevergets mellett 5 percig fzzk. A tojsfehrjt flig flverjk, majd 1 dl vzzel tovbb verjk. Belemernk egy kevs forr levet, majd az egszet a hallbe ntjk. Kis lngon mg 5 percig fzzk, 10 percig pihentetjk, tetejrl a habot vatosan leszedjk, vgl a zselatinos hallevet tiszta konyharuhn tszrjk. A puha halat tnyrokra tesszk, paprikval, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg ftt srgarpval dsztjk. A hallevest rntjk, kocsonysodni hagyjuk.
5. Tzdelt ponty
Hozzvalk:
1,5 kg ponty
5 dkg fstlt szalonna
s, pirospaprika,
3 dkg olaj
1/2 citrom leve
A halat tiszttsuk meg, a belsejt citromlvel locsoljuk le s szzuk meg. Vgjuk be hosszban a gerinc mellett. A felszeletelt szalonnt ebbe a mlyedsbe helyezzk el. Hosszks tzll tlba helyezznk el egy csszt (a csszn fmes dszts nem lehet). Erre a csszre ltessk r a halat, locsoljuk meg olajjal s szrjuk meg pirospaprikval, letakarva sssk 18 percig. Tlals eltt 5 percig pihentessk. Burgonyaprvel tlaljuk.
6. Haltekercs
Hozzvalk:
1 kg ponty fil (2 nagy szelet)
4 szelet sonka
1 csomag jhagyma
1/2 tubus pirosarany-paprika
2 vkony szelet fstlt szalonna
s, pirospaprika
1 evkanl citroml
Vgjuk le a ponty filrl a kemny rszeket s fektessk ki gy, hogy a bre alulra kerljn. Locsoljuk meg a citromlvel s fektessnk r 2-2 szelet sonkt. Kenjk be pirosarany-paprikval, tegyk r a mretre vgott zldhagymt, tekerjk szorosan ssze kt nagy roldd s crnval kssk t. Fszerezzk sval, pirospaprikval. Fektessk r a vkony szelet szalonnt s egy tzll tlon letakarva 20 percig sssk a mikrban. 3 perc pihentets utn felszeletelve burgonyapr krtssel s saltval tlaljuk.
7. Kk ponty
Hozzvalk:
1 db kb. 1 1/2 kg-os tkrponty
s, pirospaprika
vegyes zldsg
3 evkanl ecet
petrezselyem
1 fej vrshagyma
2 dl vz
A tiszttott pontyot kvl-bell gondosan mossuk meg, vigyzzunk nehogy a kls hrtyt megsrtsk. A hal kls rszt a 3 evkanl ecettel locsoljuk be, s hagyjuk 5 percig llni. Ez alatt az id alatt a hal szreveheten bekkl. Szzuk meg s hintsk meg kevs pirospaprikval. Tiszttsuk meg a zldsget s a vrshagymt, s vgjuk igen aprra.
Fektessk mlyebb hosszks tzll tlba egszben a halat. Helyezzk el krtte a zldsget, s ntsk r a 2 dl vizet. Takarjuk le s 25 percig proljuk a mikrban. Flidben a halat fordtsuk meg gy, hogy az a rsze kerljn a lbe, amely eddig kvl volt. Pihentessk 5 percig. Tlals eltt olvasztott vajjal locsoljuk meg. Ss burgonya-krtssel tlaljuk.
8. Pontyprklt
Hozzvalk:
80 dkg ponty sznhs
20 dkg vrshagyma
5 dkg zsr
10 dkg zldpaprika
10 dkg paradicsom
10 dkg lecs
5 adag ss burgonya
s, fszerpaprika
A pontyfilt beirdaljuk, s kockra daraboljuk. Mly jnai tlban a finomra vgott vrshagymt zsrban 3-3,5 percig mikrohullm berendezsben pirtjuk, kzben megkeverjk. A fszerpaprikt hozzkeverjk, kevs vzzel felntjk. Beletesszk a lecst (paradicsomos levnek egy rszt) vagy a kockra vgott zldpaprikt, paradicsomot, majd a mikrban tovbbi 6-8 percig proljuk. Szksg esetn kevs vizet ntnk al, megkevergetjk. Beletesszk a halkockkat, majd kzepes erssgen 4-5 percig proljuk. Ss burgonyval tlaljuk.
9. Rostonslt ponty fszeres vajjal
Hozzvalk:
4 szelet filzett ponty
rlt bors, s
1 kis fej vrshagyma
1 csokor petrezselyem
4 evkanl olaj
2 evkanl citroml
A stshez:
2 evkanl olaj
A fszeres vajhoz:
ujjnyi prhagyma
10 dkg vaj
kshegynyi s
fehr bors
mustr
fl citrom leve
A halszeleteket sval, borssal behintjk s egy lapos ednybe fektetjk. A megtiszttott vrshagymt vkony karikkra, a petrezselymet finomra vgjuk s mindkett felt a hal tetejre tesszk. Az olajat a citromlvel elkeverjk, s ezt is a halra ntjk. Tbbszr tforgatva legalbb 1 rn t pcoljuk. Kzben elksztjk a fszeres vajat. Az alaposan megmosott prt s a maradk vrshagymt nagyon finomra vgjuk, a vajjal habosra keverjk, petrezselyemmel, sval, fehr borssal, mustrral s citromlvel zestjk. Kitertett aluflialapra kanalazzuk, s henger alakra formzva sszegngyljk. Tlalsig mlyhtbe rakjuk. A halat a pclevbl kiemeljk, a nedvessget leitatjuk rla, s kevs olajjal megkenjk. Roston vagy grillstben, a visszamaradt pclvel kenegetve, oldalanknt kb. 4 perc alatt pirosra stjk. Tlalskor a forr halszeletekre 1-1 karika fszeres vajat rakunk, ami rolvad s pomps zt ad a pontynak. Kretnek salta vagy burgonyapr illik hozz.
10. Ponty egytltel romnosan
Hozzvalk:
1 kg pontyhs
1 dl tolaj
50 dkg paradicsom
3 fej vrshagyma
1-2 dl vrsbor
1 kvskanl cukor
1 evkanl liszt
s, bors
csombor
A megtiszttott halat megmossuk, vatosan megtrljk, beszzuk, s jnyi szeletekre daraboljuk. A megtiszttott, vkonyra flszeletelt hagymt olajban megfonnyasztjuk. Mikor pirulni kezd, hozzadjuk a halszeleteket, 1 szl csombort, st, borsot, cukrot, a meghmozott, magvaitl megtiszttott s szeletekre vgott paradicsomot. Ismt lefedjk, s lass tzn proljuk, amg a paradicsom megpuhul. Hozzntjk a vrsbort, s mg vagy ktszer fllobbantjuk. Hidegen, melegen egyarnt tlalhat.
11. Maki haltepert
Hozzvalk:
80 dkg pontyfil
40-50 dkg vrshagyma
kb. 1 csapott evkanl s
1 ppozott evkanl pirospaprika
kb. 7 evkanl liszt
1 csapott kiskanl rlt bors
A stshez:
b olaj (zsr)
A tlalshoz:
nhny saltalevl
1-1 paprika s paradicsom
nhny szl petrezselyem
A pontyfilket lebrzzk, s amennyire csak lehet, a szlkit is kiszedjk. Utna kisujjnyi cskokra vagy 2 cm-es kockkra vgjuk. A hagymt megtiszttjuk, vkony karikkra vgjuk, gyrire szedjk. A pirospaprika felt a lisztbe keverjk. A tbbit borssal s sval egytt a halra, illetve a hagymra szrjuk, kln-kln jl sszekeverjk. A fszeres haldarabokat a lisztbe forgatjuk, majd b, forr olajban 3-4 perc alatt ropogs pirosra stjk, paprtrlkzre szedve lecspgtetjk. A hagymt a tbbi papriks lisztbe forgatjuk s a hal stsnl visszamarad olajban kb. 2 perc alatt ropogs pirosra stjk. Fatlon tlaljuk, gy hogy azt saltalevelekkel krberakjuk, a haltepertt, majd a hagymt rhalmozzuk, vgl paprikval, paradicsommal s petrezselyemmel dsztjk.
12. Rntott pontyderk majonzes burgonyval
Hozzvalk:
8 patkalak pontyszelet (egyenknt kb. 20 dkg-os)
rlt bors, s
6 evkanl zsemlemorzsa
4 evkanl zabkorpa (ez is lehet morzsa)
10 dkg liszt
2 tojs
A majonzes burgonyasalthoz:
8 kzepes burgonya
s zls szerint
2 tojssrgja
2 dkg margarin
fl citrom leve
fl evkanl mustr
1 mokkskanl cukor
3 dl cskkentett zsrtartalm tejfl
1 kis szl prhagyma
1 csokor petrezselyem
A stshez:
b olaj
A pontyszeletek brt lefejtjk, majd a halhst szzuk, borsozzuk, s flretesszk. A burgonyt hjban, enyhn ss vzben megfzzk. Utna leszrjk, s hlni hagyjuk. Kzben elksztjk a kalriaszegny hamis majonzt. A tojssrgjt s a margarint egy tzll tlba tesszk, citrom levvel, fl mokkskanl sval, mustrral s cukorral zestjk. Vzgzn kevergetve addig fzzk, amg krmszeren besrsdik. Flretesszk, majd miutn kihlt. a tejflt is belekeverjk. A burgonyt meghmozzuk, 2-3 millimter vastag karikkra vgjuk. A megtiszttott prhagymt vkonyan felkarikzzuk. Mindezeket a mrtsba keverjk, ha kell utnazestjk, s htbe tesszk, hogy az zek sszerjenek. A zsemlemorzst s a zabkorpt sszekeverjk. A halszeleteket lisztbe, felvert tojsba s a korps morzsba (lehet csak zsemlemorzsba is) forgatva bundzzuk. Kzepesen forr olajban 5-6 perc alatt megstjk, majd lecspgtetjk. Burgonyasaltval tlaljuk.
13. Bakonyi halgombcleves
Hozzvalk:
50 dkg halcsont (pontyfarok vagy fej)
1 evkanl s
1 vrshagyma
40 dkg csiperkegomba
2 paradicsom
1 hsos zldpaprika
1 hegyes erspaprika
4 evkanl olaj
1 csapott evkanl pirospaprika
2 dl tejfl
1 ppozott evkanl liszt
A halgombchoz
30 dkg pontyfil
2 evkanl tkezsi kemnyt
1 mokkskanl s
fl mokkskanl rlt bors
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojsfehrje
A galuskhoz:
1 tojs
csipetnyi s
4 evkanl liszt
A halcsontokat megmossuk, lbasba tesszk s 1,3 liter vizet ntnk r. Megszzuk, flforraljuk, majd lefdve, kis lngon 45 percig fzzk A hagymt finomra, a gombt nem tl vkony szeletekre, a paradicsomot s a ktfle paprikt centis kockkra vgjuk. A hagymt olajon megfonnyasztjuk. Elszr a gombt, majd 2-3 percnyi pirts utn a paprikt hozzadva nagy lngon pirtjuk. Beletesszk a paradicsomot, majd meghintjk pirospaprikval. A tejflt a liszttel s 0,5 deci vzzel simra keverjk, a gombt ezzel srtjk. A leszrt halalaplvel felntjk, 1-2 percig kevergetve forraljuk. A gombcokhoz a pontyot ledarljuk, a kemnytt beledolgozzuk, szzuk, borsozzuk, a flaprtott petrezselyemmel fszerezzk, vgl a kemny habb vert tojsfehrjt is beleforgatjuk. A masszbl nedves kzzel kis gombcokat formlunk, s a forrsban lv levesbe rakva 4-5 percig fzzk. Levesbe szaggatott galuskval azonnal tlaljuk. |