Tejfls torms csukafil
Hozzvalk:
80 dkg csukafil
4 dl fejfl
6 dkg vaj
1 db citrom leve
8 dkg reszelt torma
5 adag ss burgonya
s, trtt bors
A csukafilket gondosan s gazdagon beirdaljuk, szeleteljk. Jnai tlat vajjal kikennk, ebbe helyezzk az elksztett csuka szeleteket. Sval, trtt borssal, citromlvel zestjk, a mikrohullm berendezsben 6-8 percig proljuk. A kszlkbl kivve, reszelt tormval megszrjuk, tejfllel meglocsoljuk, tovbbi 4-5 percig kszre proljuk. Ss burgonyval tlaljuk.
Mramarosi tlttt csuka
Hozzvalk:
2 db 2 kg hal
2 zsemle
1 cssze tej
5 dkg vaj
2-3 db vels csont
3 evkanl reszelt sajt
15 dkg gomba
1 kvskanl csombor
2 tojssrgja
s, bors
2 babrlevl
2 cssze olaj
2 citrom
2 dl savanyks fehrbor
2 teskanl gymbr
A halakat megtiszttjuk, uszonyaikat (a farkszt kivve) kimetsszk, de a fejt rajta hagyjuk. A hasreget megtltjk a tejbe ztatott megtrt zsemlybl, vajbl, csontvelbl, reszelt sajtbl, a vajon megfuttatott s aprra vgott gombbl, pr tojssrgjbl, sval, borssal, csomborral, gymbrrel kevert tltelkkel, majd a hast bevarrjuk vagy sszetzzk.
A halakat olajozott tepsibe fektetjk, citromszeletekkel, babrlevllel lebortva, s a stben kb. 30 percig stjk. Kzben olajjal, borral s sajt levvel ntzgetjk.
Megjegyzs: Ms halfajbl is pl. sovny ponty, harcsa, kecsege stb. kszthet. A zsid konyha igen kedvelt, nnepi tele.
|