Zldsges halragu hollandi mrtssal
Hozzvalk:
60 dkg Szt. Pter halfil
35 dkg zld sprga
1 db citrom
20 dkg bbirpa
1 dl fehrbor
olvaolaj
5 gerezd fokhagyma
s, bors
Hollandi mrtshoz:
4 tojssrgja
5 dkg vaj
1,5 dl tejszn
1 db citrom
A tojsok srgit felverjk. A tejsznt vzgz felett felforrstjuk, belentjk a srgkat, majd a vajat. Kzben folyamatosan kevergetjk, reszelt citromhjjal zestjk.
A halat cskokra vgjuk s egy serpenyben olvaolajon megpirtjuk, az olajba beletesszk az egsz fokhagymagerezdeket, hogy jobb zt kapjon. A sprgt s a rpt karikra vgjuk, a citromot meghmozzuk, szeleteljk s a hal mell tesszk.
Amikor mr egy kiss megpirult, felntjk fehrborral s addig proljuk, ameddig az alkohol el nem prolog. Amikor az tel elkszl a hollandi mrtssal lentve tlaljuk.
J tvgyat!
Lepnyhal currys zldsgraguval
Hozzvalk:
8 db lepnyhalfil a Rozmrtl
2 db padlizsn
1 evkanl zsr
4 gerezd fokhagyma
4 db paradicsom
s, bors,
2 evkanl currypor
1 csokor petrezselyem
1 cikria
4 adag vadrzs
Egy serpenyben zsrt hevtnk. A halat lisztben megforgatjuk, zsrban kistjk, sts kzben sval s fokhagymval zestjk - a zsrba 2 egsz gerezd fokhagymt tesznk.
Kzben 2 gerezd fokhagymt finomra vgunk, a paradicsomot s a padlizsnt felkockzzuk, s mikor a hal megslt, a visszamaradt zsradkban sszeforraljuk a zldsgeket, petrezselyemmel, curryvel s borssal zestjk, vgl hozzadjuk a leveleire szedett cikrit.
A halat zldsgraguval s rizzsel tlaljuk.
J tvgyat!
Pangasius fokahgyms mrtssal
Hozzvalk:
4 szelet pangasiusfil
1/ citrom leve s reszelt hja
s, bors
10 dkg liszt
50 dkg burgonya
15 dkg rokfort
kis marknyi dibl
2 evkanl vaj
stpor
Mrtshoz:
2 dl tejszn
1 evkanl vaj
fl citrom leve
3 gerezd fokhagyma
A burgonyt hjban megfzzk. A halszeleteket beszzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, vgl olajban kistjk. Egy tzll tlra egyms mell tesszk a ftt burgonyaszeleteket, rtesszk a helszeleteket, majd sval borssal zestjk. A dit s a sajtot nagyobb derabokra vgjuk, rszrjuk a halra. A stpaprra vajat tesznk, a halat betakarjuk, vele, majd stben 180 fokra kszre stjk.
Egy serpenyben a vajon megfuttatjuk a fokhagymaszeleteket, hozzadjuk a citromlt, majd felntjk tejsznnel s felforraljuk. Amikor az tel elkszlt, lentjk a tejsznes mrtssal.
J tvgyat!
Lazac-steak saltval
Hozzvalk:
4 szelet lazac-steak
s, bors
1 evkanl rlt curry
1 evkanl vaj
1 dl fehrbor
stpapr
30 dkg leveles zldsalta vegyesen
1 kisebb papaja
1 fej lilahagyma
5 dkg olajbogy (fekete, zld vegyes)
10 dkg reszelt sajt
Egy serpenyben forr olajon megforgatjuk a zellerleveleket s a szrat, majd beletesszk a lazacszeleteket, sval, borssal zestjk. Zsrpaprra tesszk a vajat, az rlt curryt s a koriandert, majd miutn a halat megntztk borral, rtesszk a paprt s lefedjk.
A vegyes saltaleveleket egy tlra tesszk rszrjuk a felkarikzott lilahagymt, olajbogyt s a reszelt sajtot. A papajt meghmozzuk, cikkekre vgjuk s a salthoz adjuk. Amikor a hal elkszlt, akkor a friss saltval tlaljuk.
J tvgyat!
Horgszhal piros garnlval
Hozzvalk:
8 rdghalszelet a Rozmrtl
4 fej csiperkegomba
1 fej mogyorhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evkanl paradicsompr
2 dl szraz fehrbor
4 db slt paprika
24 garnlark
1 citrom
olvaolaj, s, bors
A garnlkat s a paprikkat zests nlkl grillrcson meggrillezzk. A halszeleteket felforrstott olajban elkezdjk pirtani, egyelre fszerezs nlkl.
Hozzadjuk a szeletelt gombt, majd a szeletekre vgott hagymt.
Egytt proljuk ket, majd hozzadjuk a finomra vgott petrezselymet is, kicsivel ksbb a paradicsomprt. Elkeverjk, majd gy proljuk nhny pecig.
Felntjk a fehrborral, hozzcsepegtetnk nhny csepp citromlevet, megszzuk, meghintjk frissen rolt borssal. Slt paprikval s garnlarkokkal tlaljuk.
J tvgyat!
Fogasszeletek fehrboros-gombs martssal
Hozzvalk:
70 dkg fogas fil
10 dkg gomba
1 dl szraz fehrbor
1 dl olvaolaj
10 dkg liszt
s, rlt bors
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl tejszn
1 csomag jhagyma
1/2 citrom leve
2 db paradicsom a dsztshez
A fogast kifilzzk, beszzuk, majd lisztben megforgatjuk. Egy srpenyben forr olajban mindkt oldalt kistjk, sts kzben sval,borssal zestjk, majd slyt helyeznk r. A fokhagymt felszeleteljk, az jhagymt darabokra vgjuk s a hal mell tesszk, vgl kevs fehrborral megntzzk, Mikor elkszlt, akkor tlra tesszk.
A visszamaradt zsiradkon megpirtjuk a gombt, majd felntjk tejsznnel s sszeforraljuk. Sval s borssal zestjk, melltesszk a maradk szeletekre vgott fokhagymt s jhagymt, majd belefacsarjuk a citrom levt. Az elkszlt halat a gombs raguval tlaljuk. Paradicsommal s citromkarikval dsztjk.
J tvgyat!
Sprga lazaccal
Hozzvalk:
60 dkg zld sprga
20 dkg fstlt lazac
majonz
2 db ftt tojs
2 db csemege uborka
1 csokor petrezselyem zldje
2 dl tejfl
1 db citrom
bors
A sprgt megproljuk, beletekerjk a lazacszeletekbe.
A tbbi sprgt prstjk, majd egy tlban sszekeverjk a majonzzel, az aprra vgott petrezselyemmel, a ftt tojssal, a finomra vgott ecetes uborkval s a tejfllel, majd sval, borssal s citromlvel zestjk. Alaposan sszekeverjk, s jl lehtjk. Az gy kapott saltt a lazacba tekert sprgval s citromkarikkkal tlaljuk.
J tvgyat!
Grillezett tonhalsalta
Hozzvalk:
4 szelet vrs tonhal fil
4 db paradicsom
10 dkg magozott fekete olvabogy
1 db rmai salta
40 dkg zldbab
40 dkg ftt burgonya
4 db ftt tojs
4 dkg szardella
s, bors
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zldje
2 evkanl mustr
2 evkanl majonz
olvaolaj
A halat grilltlcra tesszk, olvaolajjal meglocsoljuk, grillen megstjk. Egy msik grilltlcra tesszk a zldbabot, egy harmadikba pedig a ftt burgonyt s megstjk ket.
Az elkszlt halat aprra vgjuk, beletesszk a turmixgpbe a szardellval az olvabogyval, a mustrral, az aprra vgott petrezselyemmel, a ftt tojsok srgjval, a fokhagymval, a majonzzel s sszeturmixoljuk.
A saltt tlra rendezzk, rtesszk a tumixolt masszt s az aprra vgott tojsfehrjket. A saltt grillezett zldbabbal tlaljuk.
J tvgyat!
Lazac roston rkvajas tagliatellvel
Hozzvalk:
80 dkg lazacfil
s, bors, olvaolja
5 db folyami rk
2 csokor petrezselyem
50 dkg tagliatelle
10 dkg vaj
1 fej fokhagyma
5 cl konyak
A lazacszeleteket egyik oldalval vaj a olvaolaj keverkn megpirtjuk. Rntjk a konyakot, flambrozzuk. Szzuk borsozzuk, reszelt s szeletelt fokhagymval zestjk.
Kzben a rkot megtiszttjuk, flretesszk az ollit is, s utbbiakat a halszeletek mell tesszk - kizrlag az ze miatt. Egy kevs vizet ntnk a halszeletek al, csak ezutn fordtjuk meg ket. Megpirtjuk a msik oldalukat is, korianderrel zestjk.
A halszeleteket kivesszk a mrtsbl, kivesszk az ollkat is, leszrjk s beletesszk a rkhst. Megproljuk, vgl hozzadjuk az elzleg kifztt tsztt.
J tvgyat!
Tkehalas kposztaragu
Hozzvalk:
20 dkg kposzta
20 dkg tkehal fil
10 dkg zld kagyl
2 gerezd fokhagyma
1 csomag kapor
3 dl tejszn
3-4 evkanl olvaolaj
10 dkg vaj
1 db bagett
2 szem citrom
s, bors, borsikaf
A kockra vgott kposztt kevs olajon megpirtjuk, szzuk, borsozzuk.
Hozzadjuk a kockra vgott halat s a kagylt. Borsikafvel, aprra vgott kaporral s reszelt citromhjjal zestjk, majd hozzadjuk a vajat, a fokhagymt, felntjk tejsznnel s kszre fzzk.
A bagettet kicsi kockkra vgjuk, rntjk az elkszlt ragut.
Citromkarikkkal tlaljuk.
J tvgyat!
Gymbres sgr
Hozzvalk:
60 dkg filzett sgr
1 db kisebb cukkini
1 db prhagyma
1 dl fehrbor
1 dl olvaolaj
s, bors
1 evkanl koriander
stpor
2 evkanl gymbr
2 g fokhagyma
2 dl tejszn
A prhagymt felkarikzzuk, egy tzll tlra tesszk, olvaolajjal alaposan meglocsoljuk. Rtesszk a halszeleteket, sval borssal s korianderrel fszerezzk, majd olvalolajjal s borral megntzzk, a cukkiniszeletekkel betakarjuk. Egy nagyobb darab stpaprra tesszk a vajat s a gymrt, majd betakarjuk vele a halat. Stbe tesszk, 200 fokon kszre stjk.
Amikor elkszlt, a visszamaradt zsiradkot felntjk tejsznnel, hozzadjuk a megmaradt, aprra vgott prhagymt s fokhagymt, majd sval,, borssal zestett mrtst ksztnk, amelyet a hal al ntnk.
J tvgyat!
Tonhalas-cukkinis kagyltszta
Hozzvalk:
1 db prhagyma
2 db bbicukkini
6-8 szem olvabogy
1 fej hagyma
3 db szrtott paradicsom
40 dkg tonhal
olvaolaj
1/2 citrom leve
s, bors
25 dkg kagyltszta
5 dkg parmezn
A tsztt kifzzk. A prhagymt olvaolajon egy kevs sval megpirtjuk. A cukkinit kockra vgjuk, a hagymhoz adjuk, majd hozzadjuk az aprra vgott halfilt, sval, borssal zestjk.
A szrtott paradicsomot aprra vgjuk, a halhoz adjuk, vgl sszeforgatjuk a ftt tsztval. Tlalskor megntzzk citromlvel, parmeznt szrunk a tetejre.
J tvgyat!
Paprba prolt fogas-szelet zldsggyon
Hozzvalk:
60 dkg fogas fil
olvaolaj
friss kapor
10 dkg vaj
2 db deskmny-gum
1 db szr zeller
1 db alma
1 db citrom
4 db hord burgonya
2 db srgarpa
Mrtshoz:
1 dl fehr szsraz bor
2 dl tejszn
1 evkanl liszt
s
stpapir
A halszeletekekt beszzuk. A tzll tlat kibleljk stpaprral, olvaolajjal megntzzk, majd beletesszk a halszeleteket, az deskmnyt, a zellerszrat, a cikkekre vgott almt, a vajat, vgl citromlvel megntzzk. Rhelyeznk mg egy stpaprt, sszehajtogatva becsomagoljuk, majd 200 fokos stben megstjk.
Kretknt vajon, kaporral prolt zldgeket ksztnk. A zldsgek utn visszamaradt zsiradkot felntjk tejsznnel s borral, megszzuk, egy kevs lisztet szrunk bele. Az gy kapott mrtssal lentjk a zldsgeket s a halat.
J tvgyat!
Halfil fszeres krusztban stve
Hozzvalk:
60 dkg tkehal fil Hokifil
60 dkg friss paraj
5 gerezd fokhagyma
1 db citrom
10 dkg liszt
kakukkf
bazsalikom
olvaolaj
s, bors
A friss bazsalikomot s a kakukkfvet aprra vgjuk, egy tnyrra tesszk. A citromhjt rreszeljk, majd sszekeverjk a liszttel, szzuk, borsozzuk. A halszeleteket megforgatjuk a fszeres lisztben, forr olajban kistjk.
A fokhagymt szeletekre vgjuk, egy msik serpenyben olvaolajon lepirtjuk, majd megforgatjuk benne a cskokra vgott parajt. Amikor a parajlevelek egy kicsit sszeestek, akkor a hallal egytt tlaljuk.
J tvgyat!
Matjes hering
Hozzvalk:
40 dkg pcolt hagyms hering
1 tubus majonz
1 veg csemgeuborka
1 veg ckla
2 db bagett
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
A halat kivesszk a pclbl, leszedjk rla a hagymt, hosszban, vzszintesen kettvgjuk. Az uborkkat lereszeljk, sszekeverjk a majonzzel, az sszezzott fokhagymval, sval s borssal zestjk, hogy krmet kapjunk.
A halakat meghintjk borssal s finomra vgott kaporral, majd megkenjk a krmmel. A krmmel megkent halakat feltekerjk. A ktszersltekre 1-1 szelet cklt tesznk, majd rrakjuk a haltekercseket. Citromkarikkkal dsztjk.
J tvgyat!
Citromos-mkos krumpli hallal
Hozzvalk:
2 db pisztrng
80 dkg burgonya
4 gerezd fokhagyma
1 db citrom
2 g rozmaring
mkolaj
1 evkanl vajmk
5 dkg feta sajt
s, bors
A burgonyt meghmozzuk, majd felkockzzuk, vzben megfzzk. A halat megtiszttjuk, olvaolajjal megntzzk, sval, borssal zestjk, s egy tzll tlba tve stben megstjk.
Egy serpenyben felforrstjuk a mkolajat, majd pirtani kezdjk benne a ftt burgonyt. Kzben hozzadjuk a cikkekre vgott citromot. A fokhagymt aprra, a rozmaringot durvra vgjuk, majd a mkkal egytt a burgonyhoz adjuk, az egszet tovbbi 5 percig pirtjuk. A fett felkockzzuk, majd a burgonyhoz keverjk.
J tvgyat!
Naphal nyrs mustros-ruccols burgonyaprvel
Hozzvalk:
4 szelet naphalfil
8 db szrtott paradicsom
4 levl zslya
s, citrom
1 db padlizsn
8 db koktlparadicsom
olvaolaj
4 adag burgonyapr
20 dkg ruccola
2 evkanl dijoni mustr
A halat s a padlizsnt vkony szeletekre vgjuk, egymsra helyezzk, sval s zslyalevelekkel zestjk, majd sszehajtjuk s harmonikaszeren meghajltva fanyrsra tzzk. A nyrs vgre rtesszk a koktlparadicsomot, a citromgerezdet s a szrtott paradicsomot, majd egy serpenyben kev olvaolajon megstjk, (grillrcson is megsthetjk, de akkor tegynk zsiradkot a halra.)
A burgonyaprt a hagymomnyos mdon elksztjk, majd sszekeverjk az aprra vgott ruccolval s a mustrral. Az elkszlt halnyrsakat a ruccols burgonyaprvel tlaljuk.
J tvgyat!
Zldsges hal
Hozzvalk:
1 db prhagyma
20 dkg srgarpa
10 dkg zeller
4 szelet bacon szalonna
2 evkanl olvaolaj
50 dkg tkehal fil
3 babrlevl
2 dl fehrbor
bors, s
fokhagymas
1 csomag zld sprga
1 pohr tejfl
1 evkanl liszt
A prhagymt aprravgjuk, majd egy serpenyben olvaolajaon megpirtjuk, hozzadjuk az aprra vgott zellert s a cskokra vgott bacon szalonnr, a vkony karikra vgott srgarpt, majd fokhagymasval, sval, borssal babrlevllel zestjk.
A halat kockkra vgjuk, s amikor mr a rpa is megpuhult, beletesszk a serpenybe, majd fehrborral felntjk, hogy megproldjon. Ezutn tesszk bele a zld sprgt is. A tejflt csommentesen sszekeverjk a liszttel, majd belekverjk a halas raguba.
J tvgyat!
Halas-rkos tsztafelfjt
Hozvalk:
1 db tonhal
15 dkg sznes tszta
20 dkg csperke
20 dkg 16/20 garnlark
2 dl tej
1 evkanl zsemlemorzsa
1 csomag jhagyma
1 evkanl olaj
1 evkanl vaj
1 evkanl liszt
2 db tojs
1 dl fehrbor
s, bors
A tsztt megfzzk. A tojsfehrjt kemny habb verjk. A gombt cikkekre vgjuk, olvaolajon megpirtjuk. A tojsfehrjbe belekeverjk a ftt tsztt, a tonhalat a rkot, a pirtott gombt, a tojssrgjt, a tej felt s a zsemlemorzst. Egy formt kivajazunk, megtljk a tsztval, majd 180 fokos stben kszre stjk.
Mialatt a felfjt sl, az jhagymt karikra vgjuk, olajon megpirtjuk, sval, borssal zestjk, tejjel s fehrborral felntjk, egy kevs liszttel megszrjuk. Az elkszl halas-rkos felfjtat az jhagyms mrtssal lentve tlaljuk.
J tvgyat!
Vrs sgr
Hozzvalk:
60 dkg vrs sgr fil
1 g sfrny
15 dkg zsemlemorzsa
2 db narancs
1 cukkini
50 dkg jburgonya
3 evkanl szezmmag
3 gerezd fokhagyma
1 db cirtom
2 evkanl vaj
2 evkanl mz
1 csokor petrezselyem
1 dl fehrbor
1 veg olvabogy
olvaolaj
s, bors
A burgonyt vzben megfzzk. A citrom hjt lereszeljk, sszekeverjk aprra vgott petrezselyemmel, zsemlemorzsval, sval s borssal, ebben megforgatjuk a halat, melyet ezutn kevs olajban megstnk.
A ftt burgonyt meghmozzuk, egy serpenyben kevs vajon megforgatjuk, megszjuk friss petezselyemmel. Egy msik serpenyben kevs olvaolajon megpirtjjuk a varikra vgott cukkinit, megszrjuk szezmmaggal. A narancsot kifilzzk, rcsurgatjuk a zet, megszrjuk sfrnnyal.
A halat flretesszk, a visszamaradt zsiradkban megpirtjuk a fokhagymt, majd megforgatjuk benne a cukkinit s a burgonyt. Hozzadjuk a fehrbort, acitrom levt s az olvabogyt, bgl megszrjuk aprra vgott friss petezselyemmel. Tlalskor a cukkinisburgonys ragura tesszk a halat, s erre rhalmozzuk a sfrnyos narancsfilket.
J tvgyat!
Kardhal avokds rizzsel
Hozzvalk:
4 szelet kardhal
30 dkg rizs
10 dkg fenymag
1 dl olvaolaj
s, bors
2 dl tejszn
2 dl fehrbor
1 csokor zellerlevl
1 db avokd
1 db citrom
1 db lime
1 veg napon szrtott paradicsom olivalolajban eltve
A rizst kifzzk, a fenymagot megpirtjuk. Serpenyben felhevtjk az olajat, majd alaposan megszzuk. Beletesszk a halszeleteket, majd alntjk a bor felt, s aikor tslt, flretesszk.
A hal utn visszamaradt zsiradkon megforgatjuk a ftt rizst, hozzantjk a tejsznt s a maradk bort. Egy mozsrban sszetrjk a pirtott fenymagot, a borsot, az aprra vgott zellerleveleket, majd a curry-t s a st. Az gy kapott fszerrlemnnyel megkenjk az elkszlt halat.
A megmaradt fszerekbe belekeverjk az avokadt, megcsepegtetjk citromlvel, a rizshez adjuk, kzben - ha mg szksges - bort s tejsznt ntnk al. A szrtott paradicsomot apr darabokra vgjuk, s az elkszlt hsra szrjuk, amelyet az avkads rizzsel tlalunk, lime gerezdekkel dsztnk.
J tvgyat!
Halall tlttt sajtos kposzta
Hozzvalk:
1 fej kposzta
50 dkg brs fogas luxus
6 szelet kmnyes sajt
2 fej vrshagyma
4 evkanl olaj
1 dl tejszn
1 dl szraz fehrbor
1 dl vz
2 evkanl petrezselyem
rlt bors
s
A lisztet sszekeverjk a hal fszerkeverkkel s a petrezselyemmel, majd ebben megforgatjuk a sajtszeleteket. Egy serpenyben olvaolajat forrstunk, beletesszk a sajtot s a halt, majd a szeletekre vgott vrshagymt, az aprra vgott petrezselymet.
Egy kevertlban a tejsznt a tojsokkal habosra verjk. Egy tzll tlat kiblelnk a leforrott kposztalevelekkel, rntjk a felvert tojst, rhalmozzuk a msik serpeny tartalmt, lefedjk, 180 fokos stben kszre stjk.
A serpenyben visszamaradt zsiradkon megpirtjuk a petrezselymet, sval zestjk, felntjk fehrborral s tejsznnel. Forrals utn ezzel a mrtssal lentve tlaljuk az elkszlt kposzts halat.
J tvgyat!
Bundzott hal srs rizzsel
Hozzvalk:
40 dkg tengeri hal
1 dl sr
2 evkanl liszt
2 evkanl cukor
2 dl tejszn
1 csokor petrezselyem
s, bors, olaj
zsemlemorzsa
4 gerezd fokhagyma
ftt vadrizs
A halszeleteket alaposan beszzuk, majd zsemlemorzsban meghempergetjk. Pr csepp olajon stni kezdk, frehzzuk, melltesszk a ftt rizst. A fokhagymt felszeleteljk, a halra tesszk, kzben olvaolajjal locsolgatjuk, majd amikor elkszlt, flretesszk.
A rizs mell, a hal helyre tesszk a cukrot, karamellizljuk, hozzadjuk a lisztet, majd a srt, megkevrjk, megszrjuk petrezselyemmel, felntjk tejsznnel. Ha szksges, akkor sval, borssal zestjk. sszeforrals utn a halat a tejsznes rizzsel tlaljuk.
J tvgyat!
Rszeges hal
Hozzvalk:
4 szelet ponty
20 dkg vargnya
5 dkg liszt
3 gerezd fokhagyma
3 evkanl olvaolaj
1 db citrom
1 fej vrshagyma
1 dl ros bor
1 evkanl mustr
friss koriander
A halszeleteket alaposan beszzuk, majd megorgatjuk lisztben. Serpenyben kevs olajon megstjk a halat, alntjk a bort, hozzadjuk a citromhjat. Amikor elkszlt, flretesszk.
A visszamaradt zsiradkon megpirtjuk a kockra vgott vrshagymt, fokhagymt, majd hozzadjuk a lisztet, mg egy kevs olvaolajat, a cikkekre vgott gombt, egy csipet borssal zestjk. Amikor mr barnra pirultak, hozzadjuk a mustrt, majd a bort s a friss korianert. Az elkszlt gombs ragut a hallal tlaljuk, mell citromkarikkat tesznk.
J tvgyat!
|