A bojlikészítés:
|
Üssük fel egy nagy edényben a szükséges tojásmennyiséget. Az edény méreténél arra ügyeljünk, hogy a folyékony és a majd hozzáöntendő szárazanyag mennyiségének megfelelő méretű legyen
|
|
A felvert tojásokat keverjük simára…
|
|
… majd öntsük hozzá az aromá(ka)t, az olajokat, az aminosavat és a betaint
|
|
200 g pirospaprikát adagoljunk fokozatosan a tojáshoz…
|
|
… majd keverjük csomómentesre. A pirospaprika majd enyhe színt kölcsönöz a folyékony anyagoknak
|
|
Öntsük a szárazanyagunk egy részét (kb. 60%-át) a folyékonyhoz. Azért célszerű több részletben összekevernünk az anyagokat, nehogy a túlzott szárazanyag-mennyiség okozza a problémát, hiszen ha túl száraz az összeállt tésztánk, utólag már nehézkes dolog lágyítani rajta. Keverjük el elektromos vagy kézi keverőeszközzel, folyamatosan adagolva hozzá a szárazanyag többi részét…
|
|
… majd ezt követően kezdődhet a férfimunka! A keményebb tésztát kézzel keverjük tovább, majd miután elérte az optimális állagot…
|
|
…(amely már nem ragad, és elválik az edény falától), formázzunk belőle egy téglatestet, és nyomjuk össze, így az esetlegesen létrejött buborékokat szűntethetjük meg
|
|
Ezzel meg is vagyunk! Ezt követően pihentessük a tésztát 10-15 percig!
|
|
Formázzunk rudakat a kinyomópisztolyba, majd töltsük meg tésztával!
|
|
A kinyomópisztollyal készítsük el a rudakat…
|
|
…majd helyezzük a beolajozott rollerbe (ami ebben az esetben 18 mm-es). Célszerű a mamutroller használata, amelybe 2-3 rudat helyezve akár 100-120 szem bojlit is megformázhatunk
|
|
Néhány mozdulat után megpillanthatjuk a megformázott bojliszemeket. Az olajtól csillogó szemek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak!
|
|
Formázott bojlik, ameddig a szem ellát!
|
|
Az elkészült bojlit helyezzük forrásba lévő vízbe…
|
|
… majd miután az első szemet megpillantottuk a víz felszínén, egy szűrő segítségével emeljük ki őket
|
|
A kifőzött szemeket helyezzük szárítórekeszekbe…
|
|
… majd száraz, jól szellőző helyen szárítsuk!
|
|
3-4 nap után (azonnali felhasználás esetén akár pár óra után is) helyezzük a bojlit kilónként légmentesen záródó tasakokba, majd egy minimális folyékony anyag mennyiséget (aroma, dip-x) öntsünk hozzá!
|
|
Az így elkészített bojlit azonnal felhasználhatjuk, de akár több évig is tárolhatjuk!
|
Az ismertetett bojlikészítés során a következő anyagok kerültek felhasználásra:
- 3 kg Tasty Baits Intent & Fish Base Mix (halas alapmix)
- 10 ml Liquid Blackcurrant (Feketeribizli aroma)
- 10 ml Liquid Muscatel (Szőlő aroma)
- 10 ml Liquid North-Sea Fish (Hal aroma)
- 30 m Amino Concentrate (aminosav koncentrátum)
- 60 ml Cornsteep Oil (kukoricacsíra-olaj)
- 30 g Betain (étvágygerjesztő)
- 200 g Őrölt pirosparika (csemege)
- 30 db tojás
Talán kijelenthetem, hogy a képsorok alapján sokakban felvetődnek a kérdések: Csak ennyi? Ilyen egyszerű? Igen, ilyen egyszerű. Remélem sokaknak segíteni tudtam, és ezután bátran belevágnak a bojlikészítésbe, majd horgászat közben elevenítik fel: „Igen, ezt múlt héten csináltuk!”
Csákány Attila
|